IFK Kalmar vann nykomlingsderbyt

Det blev 6 mål på Gröndal i Kalmar på nationaldagen den 6/6 och gav IFK Kalmar den 6:e matchen i rad utan förlust. 4–2 blev slutresultatet till hemmalaget efter en arbetsseger. – Vi visste att Lidköping ville rulla boll, så vi tänkte möta dem ganska högt. Men det var väl årets varmaste dag hittills, så vi fick inte till presspelet, sade IFK Kalmars tränare Jonas Walfridsson efteråt. I fjol vann lagen var sin div 1-serie, men i år är skillnaden större.

Inte förrän i 87 minuten kunde Mathilda Johansson Prakt spika igen matchen genom att göra 4–2-målet. Även om IFK Kalmar klart fört matchen och framförallt andra halvlek, fanns det en oro för att Lidköping åter skulle kunna utnyttja ett individuellt misstag och knipa en poäng.
Någon fantastisk fotbollsmatch blev det inte i värmen på Gröndal. Men det vore fel att bortse från kvaliteten i en match där lagen är mycket taktiskt medvetna.
Matchen inleddes i en ganska makligt fart och lagen kände på varandra. Efter ungefär 20 minuter började IFK Kalmar att etablera ett visst tryck, som resulterade i att Mathilda Johansson Prakt gjorde matchens första mål. Det följdes sedan snabbt av att Emma Jones tog väl vara på en rensning från Lisa Malmström och på typiskt Jones-manér vann med sig bollen ur två närkamper och sköt snyggt i mål i straffområdet.

Två snabba Lidköpingsmål
I det skedet kändes segern kassaskåpssäker för hemmalaget, men Lidköping hann att på fem minuter före pausen utjämna, först genom Marie Sandberg och sedan på stopptid genom Caroline Berling. Båda gångerna var det missbedömningar av IFK Kalmar-spelare som ledde till målen.
– Vi hade tungt i presspelet, men lyckades med att förstöra för dem i uppspelsfasen. Sedan släppte vi in två mål på två individuella misstag, men det var i stort sett också de chanser Lidköping hade i första halvlek, sammanfattade Jonas Walfridsson den första halvleken.

Knöt till säcken sent
I andra halvlek tog IFK Kalmar tag i spelet i början och kunde också tidigt ta ledningen genom förra årets måldrottning Linnea Johansson. Men sedan hände inte så mycket under 25 minuter. Det blev ganska mycket spel på mittplan. Men den sista kvarten flyttade IFK Kalmar upp spelt och etablerade en press som till sist gav 4–2-målet och den efterlängtade garantin mot ett slumpmål.
– Vi tröttnade en del mot slutet. Men vi ser också att vi utvecklas hela tiden, att vårt spel blir bättre, sade Lidköpings FKs tränare Tomas Nilsson.
IFK Kalmars Jonas Walfridsson var mycket nöjd med att som nykomling ha 18 poäng efter tio matcher, men kände också att det här inte var den bästa insatsen av laget. Han ville dock lyfta fram en spelare som i det tysta gjort ett stort arbete.
– Fanny Nilsson är en spelare som uppmärksammas för lite för det hon gör. Idag samlar hon upp bollarna fantastiskt på mittfältet. I andra halvlek hamnar hon nästan i en roll som mittfältslibero.

Duktig målvakt
Amanda Fredriksson utsågs till IFK Kalmars bästa spelare och var en ständig oroskälla för Lidköping. Mathilda Johansson Prakt gjorde två mål och arbetade kopiöst över stora ytor. Lisa Malmström slet tag i spelet och försökte springa igång laget när det periodvis gick en aning på tomgång.
Lidköpings FK ska hedras för att det är ett lag som försöker spela fotboll och det vore egendomligt om det inte kommer att betala sig under säsongen. Målvakten Matilda Haglund – aktuell för U19-landslaget – blev utsedd till Lidköpings bästa spelare och det var mycket välförtjänt. Hon fick också beröm av sin tränare Tomas Nilsson.
– Sedan tycker jag också att Alice Andersson på högerbacken

Text: Joakim Carlsson