Premiärsegern satt långt inne för Kanada

VM är igång. Kanada dukade under för en del av favorittrycket men vände allt med ett sent avgörande mot Kina. Christine Sinclair gjorde sitt från straffpunkten, 1-0 inför 53 058 jublande supportrar i Edmonton.

Med 223 landskamper, en internationell karriär som inleddes just mot Kina strax efter millenieskiftet har Christine Sinclair nått mästerskapet på hemmaplan som den allra mest lysande, omskrivna och uppburna spelaren.

Redan förutbestämd att bära laget. På stopptid i premiären testades den kanadensiska klenodens psyke på allvar.

Straff sedan inhopparen Adriana Leon hindrats av en arm, ukrainska domaren Kateryna Monzul klev in i handlingen, blåste och banade väg för Sinclairs 154:e mål i landslagströjan.

Skottet vid stolproten var säkert och förlöste publiken.

Publiksiffran var landskampsrekord oavsett sport i Kanada. Ställningen var länge en tankeställare för lönnlövslaget som understrukit att man skaffat sig en bredd för att hantera olika typer av matchsituationer.

Kinas smarta taktik, sätta rimlig press utan att förlora sin spelidé på egen planhalva blev nästan okuvlig.

Kanadas lovande start på kalaset, med dubbla skott från Kadeisha Buchanan och en vältrimmad löpning till friläge av Sinclair, såg ut att ebba ut. Vårdslöst försvarsspel kunde kostat en kalldusch, Gu Yasha låg på och bröt igenom på ett misslyckat tillbakaspel där Erin McLeod fick rycka ut och rädda värdlandet.

Kina backade hem något, höll en stark struktur men bidrog ändå till en öppen, chansrik halvlek.
Wang Lisi träffade målramen med en mäktig frispark. Bara minuterna senare var Josee Belanger nära på andra planhalvan, skottet tog vägen från ribban och ut.

Kanada fick vänta på målet och Kina utmanade med sin orädda attityd, kontrade och kom runt på kanterna. Bara när Kanada satte fart på fler spelare i djupled och pressade på mot straffområdet kändes Kinas spelidé rörigt utförd.

Löpningarna blev istället färre och mindre farliga, chanserna till ett ledningsmål lätt räknade. Christine Sinclairs rullande avslut från utkanten av straffområdet fångade Kinas enda utlandsproffs, målvakten Wang Fei i famnen. Sophie Schmidts distansskott var närmre men utanför i slutskedet.

Sen nådde bollen boxen och en enda utsträckt armbåge beseglade Kinas öde. Så kan en match också avgöras, oerhört surt för Kinas organisation som länge var det mest övertygande på plan.

Axlarna på alla Kanadas spelare sjönk märkbart när Sinclair slog till.

Historisk triumf för Nederländerna
För Nederländerna tog det bara en dryg halvtimme att spräcka nollan, i det orangea landslagets allra första VM-match. Kopparbergs/Göteborgs Lieke Martens stod för fullträffen som tål att ses om när natt blivit dag i Europa.

Hon tog emot bollen långt upp i plan, bröt in i banan från vänster och tryckte till när hon nådde halvmånen. Ett ohyggligt snyggt skott - och ett dråpslag för Nya Zeeland.

Öriket nådde längst på sina fasta situationer, men målvakten Loes Geurts nådde högst när hon petade undan en höjdboll på frispark.

Målvakten hade det mestadels lugnt, Nya Zeeland tog över bollinnehavet i kvitteringsjakten men Nederländerna höll undan till en historisk seger.

Martin 2015-06-07 04:04

Visst var backens arm uppe lite klumpigt men samtidigt kryper ju kanadensiskan ihop rejält när hon går in i duellen vilket gör att armen träffar högre än den hade gjort annars. Jag tyckte straffen kändes hårt dömd och det är lite typiskt att även Dam-VM:s arrangörsland ska vinna sin premiär på straff precis som de brasilianska herrarna gjorde i herr-VM ifjol. Jag är också tveksam till varför man alltid låter så svajiga domare, ukrainskan var ju snett ute senaste EM också av vad jag minns, döma i premiärmatcher.

Oavgjort hade hur som helst speglar matchen bättre och jag tycker synd om Kina som gav järnet hela matchen, jag blev imponerad av dom och tror faktiskt den här gruppen kan bli betydligt jämnare än man kunde tro på förhand. Slutligen måste man ju 'gnälla' lite på de svenska kommentatorerna som hade tydliga Kanadasympatier från första till sista minuten, b l a fick den kinesiska målvakten massor av kritik trots att hon gjorde en stabil match och såg betydligt säkrare ut än t ex vår egna målvaktsetta i Svenska Damlandslaget.

Martin 2015-06-07 11:32

Att Holland vann välförtjänt kan väl ändå inte stämma, den mexikanska domaren missade ju en SOLKLAR straff för Nya Zeeland som också hade större bollinnehav samt skapade fler halvchanser.

Blev faktiskt riktigt imponerad av både Nya Zeeland och Kina medan Holland var en stor besvikelse. Kanada är mer svåra att läsa då de säkert var nervösa och kommer bli bättre ju längre turneringen går. Tror Kanada går vinnande ur gruppen men hur lagen placerar sig bakom känns vidöppet.

Mark 2015-06-07 14:31

"."

mia.e. 2015-06-07 16:27

Jag skulle inte göra en jämförelse med någon annan målvakt efter en match, men jag reagerade också på det, att det inte kändes som insatts i målet (Kina) och kommentar hängde riktigt ihop med varandra. Kommentaren förlorade lite där. Jag har sett Jessie Fleming i små matchsekvenser någonstans, kanske i Kanadas möte mot Japan tidgare, hon är ung i ålder, men hon har ett sätt att spela som talar för att hon kan komma att bli nästa stora namn i kanadensisk fotboll. När Sinclair en dag lägger upp skorna, kommer kanske Fleming ta över som nästa fixstjärna i det kanadensiska landslaget. Självförtoende och det syns att hon gillar att spela. Hennes spel och hennes namn 'fastnar' liksom, då man sett henne i matchbilder.