Sista semifinalplatserna på spel

Australien som befinner närmare världstoppen än någonsin möter självaste världsmästarna. Den sista drabbningen om att nå medaljmatch står mellan England och Kanada.
Lydia Williams vaktar Australiens mål. Vem står för Japan?

Av lagen som spelar kvartsfinal ligger Australien näst lägst på världsrankingen. Japans säkra passningsspelare briljerade mot Holland och har fått en lättare väg genom turneringen.

Det är lika sant att Australien aldrig synts bättre än i Kanada, trots rappt kontringsspel och vassa yttrar verkar ”the Matildas” förbereda sig på en försvarspräglad match.
– Jag tänker försvarsmässigt. Det kommer att bli de som försvarar och räddar sig bäst som vinner matchen, säger Lydia Williams till Sydney Morning Herald.

Lagen känner varandra från flera möten på vägen till VM, till exempel 2-2 i gruppspelet i av de asiatiska mästerskapen. Reprisen i finalen gav 1-0 till de regerande världsmästarna.
– De är väldigt farliga på fasta situationer. målet de gjorde när de vann var på en fast situation, så vi kommer att kolla på det, säger Stephanie Catley till Sydney Morning Herald.

Apropå målvakter, Japans målvakt Ayumi Kaihori blottade en svaghet när hon släppte in en till synes lättplockad nickboll i slutet av åttondelen mot Holland.
– Det kommer självklart sätta lite griller i deras huvuden men det vackra med målvaktsposten är att du måste skaka av dig alla fel du gör rätt snabbt och förbereda dig för nästa match, säger Williams som inte kan vara säker på vem som står i Japan.

Erina Yamane som inledde VM mellan stolparna och höll nollan mot Schweiz är ett alternativ när hon nu verkar ha fått bukt med sin axel som gick ur led.

Storpubliken håller Kanada kvar?
Frågan om Kanada får ett nytt publikrekord för landslagsspel oavsett sport hamnar i skuggan av infallsvinkeln om värdnationen överhuvudtaget finns kvar i turneringen efter helgen.

England har smugit sig fram till en kvartsfinalplats, manövrerade ut Norge som trots allt skapade fler chanser under 90 minuter. Men nu har självförtroendet växt och förhoppningarna väckts under Mark Sampsons ledning.
– Spelarna behövde den stora knockoutsegern för att få tillbaka tron de behövde för att gå vidare och förhoppningsvis vinna den här turneringen. Och efter den här segern känner alla helt och fullt att vi kan ta oss långt, säger han till Daily Telegraph.

Kanada kan få mer ut av spelare som Christine Sinclair och Sophie Schmidt. Englands spetsspelare Fran Kirby får istället försöka ta sig förbi en av dem som verkligen imponerat inför hemmapubliken, mittbacken Kadeisha Buchanan.

När det gäller försvaret har England en plusfaktor i Lucy Bronze. Förutom kvaliteterna bakåt har hon hunnit med att avgöra mot Norge och imponerat på förbundskaptenen.
– Hon förtjänade målet eftersom hon varit en av våra bästa spelare i de senaste två-tre matcherna.

– De besegrade oss precis innan turneringen började men samtidigt har vi ett bra facit mot dem å senare tid. Vi har slagit dem två gånger i Cypern Cup på de senaste 18 månaderna och vi kommer totalt förberedda till matchen eftersom vi vill fortsätta resan.

Lördag 22.00 Australien - Japan
Söndag 01.30 England - Kanada

Text: Fredrik Hasselgren
Foto: Bildbyrån