Hammarlund ska jaga i Kristianstad

Ifjol gjorde Piteå IFs Pauline Hammarlund tre mål på en hel säsong. I år har hon hittills hittat målet sju gånger på åtta matcher. Med det är hon inte bara bästa svenska i skytteligan. Hon delar också förstaplatsen i samma liga – med Rosengårds Ramona Bachmann. Kristianstads DFF är i farozonen för Paulines jakt på fler mål på torsdagkvällen.
Pauline Hammarlund( i vitt) före Julia Wahlberg (Göteborg FC).Foto: Bildbyrån

Pauline Hammarlund har länge varit en talang inom svensk fotboll. Hon figurerade i Tyresö under lagets storhetstid och var med i U19-landslaget och vann EM-guld 2012. Men det har aldrig riktigt lossnat på seniornivå - inte förrän nu. I våras gjorde 21-åringen två mål mot Rosengård, på bortaplan. I onsdags satte hon båda baljorna i 2-0-segern mot AIK. Att påstå att Piteås Hammarlund är inne i ett schysst flow just nu vore inte att överdriva.
– Att vara delad etta, det är roligt. Det visar också att det går bra för laget, säger Hammarlund när vi frågar om målformen och skytteligan.

Tre mål i fjol och sju, hittills i år, en given fråga är vad som hänt och vad som ligger bakom utvecklingen. Svaret är ganska givet det också.
– Ifjol var jag yttermittfältare. I år hamnar jag nog i fler avslutslägen ganska naturligt. Sen känner jag väl att jag tagit ett steg framåt i utvecklingen, och det känns väldigt roligt.

Senast en svenska vann skytteligan var 2009 när Linnea Liljegärd öste in mål för Kopparbergs/Göteborg. Efter det hittar vi namn som Anja Mittag, Manon Melis och Christen Press som skyttedrottningar i damallsvenskan.
– 2009 säger du - det kanske är dags igen nu då, skrattar Hammarlund men erkänner utan omsvep att det kommer bli tufft. Inte ens halva serien är spelad.

Nästa lag att försöka stoppa Hammarlund är alltså Kristianstads DFF. Piteå möter skånelaget borta på lördagen.
– Det är en tuff bortamatch. Vi är lite ovana vid naturgräs och Kristianstad är ett tufft lag att möta. Men fortsätter vi som vi gjorde mot AIK så tror jag det blir bra, säger Hammarlund och pekar sedan på de saker man gjort bra, under våren och mot AIK:
– Jag tycker framför allt att vi har ett väldigt bra och tajt försvarsspel som lägger grunden för ett lugnt anfallsspel. Vi behöver inte stressa i anfallen, även om vi gör det lite mot AIK. Men allt slit i försvaret ger oss andrum.

Innan vi släpper iväg Sveriges bästa målskytt i damallsvenskan just nu har vi en fråga kvar att ställa. Under VM gick det svenska anfallsspelet i stå, har representanter för A-landslaget hört av sig till Piteåbon med näsa för mål?
– Nej, jag har inte hört något. Men A-landslaget har inte varit mitt mål under året, jag har inte tänkt på det och det är inte min uppgift att säga att de borde höra av sig till mig. Jag är bara glad över att det gått så pass bra att folk nämner A-landslaget och mig i samma mening, avslutar Hammarlund.