Ny trepoängare för Piteå

Första och sista målet räckte inte för Kristianstads DFF. Långväga gästerna Piteå IF vände till 3-2 och har nu fem förlustfria matcher i rad.

– Kristianstad ger oss en svår match, men det var vi beredda på. I början av andra halvlek höjer vi tempot, sade PIF-tränaren Stellan Carlsson.

Bortasegrar och jämna matcher ligger i luften när lagen från Skåne och Norrbotten möts. Den här gången hade Piteå formen och en match i benen efter uppehållet.

Dessutom kom bortalaget väl förberedda med träningstimmar på naturgräs när det ordinarie konstgräset läggs om.

Kristianstad tog sina första steg efter 50 matchfria dagar, började förtroendeingivande i försvaret men blev allt mer nedsprungna.

Först puttrade allt på som en stilren 0-0-match, utan de stora målchanserna. Brett Maron plockade ner inläggen och nöp hörnbollarna i Kristianstadmålet. Hemmalaget öppnade samtidigt med en del skott, dock över Hilda Carlén.

Underhållningsvärdet låg i det oberäkneliga och omväxlande, det gick aldrig att sätta fokusnålen på bara ett straffområde.

Besvärande för Piteå var dock att försvarslinjen ibland tappade boll snart efter att ha brutit passningar.

På det sättet ordnade Johanna Rasmussen en finfin skottmöjlighet och 1-0 efter 24 minuter, skottet gick återigen över Carlén men den här gången också under ribban.

Ida Guehai försökte på liknande sätt strax därefter medan Piteå arbetade hängivet med att slå långt på sina främsta anfallshot.

Det blev farligt först när Pauline Hammarlund lyckades i luftduellerna och skaffade sig utrymme till prickskytte. Brett Maron höll kvar Kristianstad-dominansen med en sista räddning före pausvilan.

Maron fick mer att göra när Hammarlund agerade framspelare strax efter paus. Hanna Pettersson gjorde sig plats inne i boxen och nickade in kvitteringsbollen via stolpe och målvaktstouch.

Resten var en jakt på avgörande och tre poäng, spelare på språng i kontringar och småtuffa dueller,
– Vi var starka i närkamperna, sade Stellan Carlsson.

KDFF:s inhoppare Olivia Welin var nära med ett friläge men Piteå hade ännu bättre spets att kasta in.

Bortalaget hittade nya jaktmarker längs kanten. Nina Jakobsson förvaltade Irma Helins lyftning, bröt fram i en lucka mellan försvararna och tryckte in 2-1. Jakobsson fortsatte bra, fartfylld i steget och ständigt spelbar.

June Pedersens förmåga att slå hörnor direkt i mål är en svårslagen specialare. På Vilans IP innebar hennes tillslag 3-1 och punkterad match.
– Det var andra gången i år. Vi tränar på det och jag har min roll men det finns ett gäng inne i boxen också. Om serven sitter gör de sitt jobb också, sade Pedersen ödmjukt efter fullträffen.

– Jag fick ett tips från Emelie Lövgren, hon sa att jag skulle slå den på första.

Ännu ett spelmoment för Piteå att leende ta med sig hem när man började på de många milen hem, som fyra i tabellen.
– Vi var trögstartade men det släppte i andra halvlek, log Pedersen efter en fin sommarkväll.

Tre odiskutabla bortapoäng trots att Kristianstad tröstmålade genom Johanna Rasmussen efter en tilltrasslad situation.
– Vi slarvade bort poängen. Vi hade satt fokus på att inte släppa till på kanterna och så kommer målen där ändå, sade Elisabet Gunnarsdottir

– Vi spelar för många bollar in i mitten där det är trångt, fortsatte hon besviket.