AIK på segerjakt i Örebro

Efter en motig vårstart tog Nazanin Vasegpanah över AIK. De senaste veckorna har Solnalaget haft andra nya ansikten som ledare på träningarna. Tillfälliga ersättare när huvudtränaren var på semester.
AIK får hjälpa varandra, som här när Emma Lundh skapar yta för Sarah Storck, för att överleva i Damallsvenskan. FOTO: Bildbyrån.

– ”Nebo” (Nebojsa Novakovic, assisterande i herrlaget) och Wennberg (Peter) som har juniorerna. Det blev lite nya övningar och gav bara positivt, vi fick in lite energi, säger Sarah Storck.

Nazanin Vasegpanah är ordinarie matchcoach vid sidlinjen när AIK möter KIF Örebro borta på tisdagskvällen. Och på plan är det fortfarande de elva spelarna som måste förbättra och förändra om jumbolaget ska ha någon chans att sikta på kontraktet.

Inte nog med AIK stått över i två och en halv vecka, sedan den senaste matchen har Mallbacken spelat två oavgjorda och nått fem poäng som klart bästa lag under strecket.
– Samtidigt finns det 13 matcher kvar för oss och en hel del poäng för oss att spela om. Vi har inte gett upp, säger Sarah Storck.

En seger för ett hittills segerlöst lag skulle iallafall vara nog så livgivande.
– Klart att det blir klart att det förlora match efter match. Man får försöka se nya matcher och förutsättningar så att det inte sätter sig.

Den spellediga perioden har åtminstone bjudit på inspiration från lagkamrater i aktion utomlands.
AIK ligger som vanligt i framkant när det gäller att få med talanger i tonårsmästerskapen.

Två av årets representanter har precis som Sarah Storck en bakgrund i Uppsalafotbollen. Filippa Angeldahl punkterade finalen och Nathalie Björn har varit stabil i mittlåset, båda kom samtidigt med Storck från Sirius ifjor.

Julia Zigiotti Olmes forwardskunnande har också synts i klubblaget sedan hon anslöt från Bollstanäs SK i vintras.
– Det är alltid bra att ha rutin från mästerskapen, brukar alltid vara proffsigt när man är i väg med landslaget. Jag var med i U20-VM i Tyskland (2010), det största jag har varit med om, säger Sarah Storck.

Frågan är bara om AIK kan omsätta erfarenheterna i praktiken när de tre talangerna återvänder från Israel. Några fler flyttade matcher med hänsyn till de blågula spelarna medges inte, tisdag kväll är det bantade lagversionen som gäller.

Utan F19-spelarna men med Sarah Storck som gjort två av fyra AIK-mål i år som utmanare mot backlinjen. Hon har halvannan säsong i klubben bakom sig.
– Jag tycker att jag har blivit smartare och klokare. Det kanske blir så när man har en skadehistoria bakom sig, jag har inte ändrat så mycket i min spelstil men går in i varje närkamp med mer tanke.

Några lätta motståndare finns inte i AIK:s läge. Mot Örebro har de senaste fyra matcherna slutat med förluster utan ett enda tröstmål.

Vad gäller inför ert första möte 2015?
– Jag har kollat lite på deras matcher. På slutet har det sett ut som att vi skulle kunna vara snabba och komma in bakom deras backlinje. Det har andra lag gjort mot dem, säger Sarah Storck och anar en öppning för sin egen speed på Behrn Arena.

– Absolut, det ser jag.

Tisdag 19.00 KIF Örebro - AIK