LB07 kunde inte hota IFK Kalmars imponerande svit

IFK Kalmar vann till synes ologiskt med 3–0 mot Limhamn Bunkeflo på hemmaplanen Gröndal. Ologiskt eftersom gästerna från Skåne helt dominerade första halvlek och hade flera bud på mål.Men målen kom inte förrän i andra halvlek och då var det bara IFK Kalmar som stod för dem. Det betyder att IFK Kalmar nu har en svit på tio raka matcher utan förlust i Elitettan i år och en annan svit på 20 raka hemmamatcher utan förlust.

IFK Kalmar vann till synes ologiskt med 3–0 mot Limhamn Bunkeflo på hemmaplanen Gröndal. Ologiskt eftersom gästerna från Skåne helt dominerade första halvlek och hade flera bud på mål.Men målen kom inte förrän i andra halvlek och då var det bara IFK Kalmar som stod för dem.
Det betyder att IFK Kalmar nu har en svit på tio raka matcher utan förlust i Elitettan i år och en annan svit på 20 raka hemmamatcher utan förlust.

Tvåmålsskytten Amanda Fredriksson får ursäkta, men dagens hjälte på Gröndal var IFK Kalmars målvakt Lovisa Johansson. Hon räddade helt enkelt kvar IFK Kalmar i matchen under första halvlek. Anförda av framförallt lagkaptenen Mia Persson spelade Limhamn Bunkeflo ett snabbt och fyndigt kortpassningsspel och skapade massor av möjligheter. Ibland var det si och så med skärpan, men oftare stod Lovisa Johansson på plats och gjorde lysande räddningar. Mycket riktigt fick hon också priset som bästa IFK Kalmar-spelare efter matchen. Hon och det lugn som IFK Kalmars backlinje visade trots gästernas press, höll kvar hemmalaget i matchen.
Första halvlek fick en mycket trist slutvinjett då IFK Kalmars Amanda Fredriksson kolliderade med Limhamn Bunkeflos målvakt Josephine Frigge i straffområdet. Frigge blev tvungen att byta och reservmålvakten Sanna Åhlander fick gå in istället. Hon visade genast klass på en indirekt frispark efter bakåtspel och inledde också andra halvlek bra.

Snedträff i mål
Det blev nödvändigt, eftersom IFK Kalmar genast visade gadden mer i andra halvlek än vad man gjort i den första. Medan man inte lyckats få en enda hörna i första halvlek (då gästerna hade sju) fick IFK Kalmar tidigt en farlig dubbelhörna i andra halvlek. Limhamn Bunkeflo behöll det spelmässiga greppet, men tempot bedarrade en aning och då kunde hemmalaget på ett helt annat sätt komma till tals med Skånelaget.
Första målet kom efter 62 minuter. Amanda Fredriksson fick bollen långt till vänster i straffområdet efter att Mathilda Johanssomn Prakt vunnit en närkamp högt på Limhamn Bunkeflos planhalva och slagit en fin passning. Fredriksson fick snedträff så bollen rullade retfullt förbi Åhlanders utsträckta fingrar.

Kanonskott i nättaket
Fyra minuter senare bombade hemmalagets högerback Tilda Bengtsson in 2-0 i nättaket, ett väldigt fint mål. Bengtsson vågade i andra halvlek gå framåt efter att i första haft fullt upp med sina defensiva uppgifter. ett hårt förarbete av Linnea Johansson gav Bengtsson bollen nära mål och ingen mänsklig makt hade kunnat stoppa det skottet. Den träffen var klockren.
Tyvärr fick Linnea Johansson en smäll i samband med målet och blev tvungen att utgå.
Limhamn Bunkeflo kämpade och försökte skapa chanser, men IFK Kalmar hade nu medvind, medvetna som spelarna var om hur starkt laget är i slutet av matcher. Närmast att kvittera var inhopparen Matilda Ovenberger, men hon sköt över på nära håll.

Amanda slog in spiken i kistan
I 89 minuten stängde Amanda Fredriksson kistan och spikade igen den för gott genom att löpa fri från halva planen, hänga av sig två backar och iskallt lägga in 3–0-målet. Ett imponerande fotbollsmål, särskilt att ha ork och kyla nog att göra det i sista ordinarie spelminuten.
Det här är en smärtsam förlust för Limhamn Bunkeflo på flera sätt. Seger och man hade varit med och slagits om de två topplaceringarna på ett helt annat sätt. Istället har man nu IFK Kalmar flåsande i nacken, bara en poäng efter sig. Dessutom måste det vara jobbigt att inte ha fått ut något på det rejäla spelövertag man hade framförallt i första halvlek. Slutligen är det givetvis en ytterst olycklig start på höstsäsongen att duktiga och rutinerade målvakten Josephine Frigge blev skadad.
För IFK Kalmar innebär segern att laget har tio raka seriematcher och 20 raka hemmamatcher i seriespel utan förlust. I seriesammanhang har IFK Kalmar inte förlorat sedan 5 oktober 2013 då AIK vann på Gröndal.
Utan tvivel var IF Limhamn Bunkeflo en av de svåraste utmanarna mot denna utmärkta statistik och att kunna vinna mot ett sådant lag med 3–0 när man faktiskt tidvis varit utspelade, stärker givetvis lagmoralen. Alla i laget vet att det lönar sig att kämpa fram till slutsignalen.

Text: Joakim Carlsson