Manon Melis drömmål avgjorde

Inget mål och två förluster i rad blev det för Linköpings FC efter resorna till Piteå och Göteborg. Hemmalaget KGFC vann med 1 - 0 på torsdagskvällen efter en mycket fin individuell prestation av Manon Melis.
Manon Melis grattas av Lieke Martens (17). Foto: Bildbyrån

Istället för sedvanliga Katie Fraine stod 22-åriga Cajsa Andersson i mål när Linköping sökte revansch för den snöpliga förlusten i Piteå förra helgen. Martin Sjögren förklarade målvaktsbytet med att Fraine såg trött och sliten ut efter Piteå-matchen.

I Kopparbergs/Göteborg var Lieke Martens tillbaka, men det var hennes landslagskamrat Manon Melis som tog hand om kvällens höjdpunkt i den 18:e matchminuten. Från vänsterkanten startade hon mot mitten och lät både Jessica Samuelsson och Kristine Minde se på och avslutade sedan med ett välplacerat skott som slog in precis vid bortre stolpen. En löpning som påminde om landsmannen Arjen Robben som brukar komma från den andra sidan eller om Marta när gnistan tänds i henne.

Hela matchen inför knappt mer än 400 åskådare på Valhalla blev sedermera en uppförsbacke för Linköping som vann skottstatistiken med klara 17 - 5, en statistik som dock inte berättar hur matchen gick. För det mesta var Linköping alldeles för stillastående, framspelningar alltför ofta för slarviga och ofokuserade för att verkligen sätta press på Göteborg.

KGFC:s försvar hade mer eller mindre bra koll på Fridolina Rolfö, Kristine Minde och sedan även på inbytta Stina Blackstenius som hade en enda riktigt stor chans, men lyckades peta bollen förbi bortre stolpen. Backlinjen med lagkaptenen Marlene Sjöberg i spetsen kunde dock för det mesta röja undan. Linköpings bästa möjligheter hade Rolfö med ett distansskott rakt in i Fanny Lunds armar och den absolut vassaste Charlotte Rohlin efter en hörna där hon styrde bollen mot mål, men en försvarare rensade undan på mållinjen.

För KGFC betyder vinsten att hoppet lever kvar att ändå komma närmare Damallsvenskans topp med nu bara fyra poäng bakom Linköping och fem, respektive sex bakom Rosengård respektive Eskilstuna. Vinner dock dessa två sina matcher mot Vittsjö på Vittsjö IP i morgon och mot AIK på Malmö IP på söndag drar duon Eskilstuna/Rosengård ifrån Linköping där man efter två raka förluster har själv spelat bort sig från toppen, åtminstone för ett tag.

LFC:s lagkaptén Charlotte Rohlin sade så här till TV4:
- Jag tycker att vi inte riktigt få till det i sista tredjedelen. Vi tappar också ganska mycket boll på mittplan. De får väldigt mycket kontringschanser. Sen är det bara att gratulera Manon för det fina målet. Ibland kan man inte göra så mycket när motståndarna gör bra prestationer. Det var verkligen snyggt. Sen tycker jag det var en ganska jämn match rakt igenom, vi har våra chanser, men vi får inte in bollen.

Rufus 2015-07-31 16:28

Tåget mot Guldlyckan tuffar vidare - ombord finns Eskilstuna United och FC Rosengård, medan Linköpings FC står på perrongen med hängande huvuden. Nå, kanske yppar sig chansen att hoppa på längre fram, det gäller också Piteå IF, som det hittills har gått som på räls(!) för i serien. För LFC:s del krävs det dock att man vinner alla återstående matcher och att huvudkonkurrenterna stjäl poäng från varandra, ett scenario som låter mer än hypotetiskt.