Sunnanås ork avgjorde mot Östersund

Sunnanå vann en jämn och hård match hemma mot Östersunds DFF på torsdagskvällen med 1–0 (0–0). Det var en skön seger för Sunnanå och en bitter förlust för Östersund, som nog hade hoppats på att få någon poäng med sig hem.
Här gör Tanja Nousiainen matchens enda mål när Sunnanå slog Östersund hemma. Foto: Ola Theander.

I första halvlek var det emellertid Östersund som hade spelet mer än Sunnanå, även om det till synes var jämnt. Chanserna som skapades var få och inte särskilt farliga åt något håll.

– Passningsspelet fungerade inte bra i dag, säger ÖDFFs tränare Lars Oscarsson. Men jag är nöjd med pressen vi skapade. Dock tappade vi bollen lite för lätt och fick inte den längd på anfallen som vi ville ha.

Sunnanås tränare Martti Tikkanen tyckte att Östersund var tuffa och farliga i första halvlek.
– Vi sade i halvtidsvilan att vi skulle ha ett snabbare passningsspel och spela rakare på mål, säger Martti.


Så blev det också. Och i 55:e minuten kom Sunnanås Tanja Nousiainen fri på vänsterkanten och kunde skjuta bollen förbi Östersunds målvakt Ina Budestean.
Efter målet hade Sunnanå flera chanser och kunde ha gjort både ett och två mål till om skärpan hade varit bättre och/eller Ina Budestean sämre. Men Östersund gav verkligen inte upp och hade när det var mindre än tio minuter kvar av matchen ett friläge som dock duktiga målvakten Lovisa Koss i Sunnanå räddade med en hand.

I 89:e minuten rusade Ina Budestean ut utanför straffområdet och tog bollen mycket medvetet med handen. Frilägesutvisningen var given.

– Det var bra att linjedomaren såg vad som hände och vågade ta beslutet, säger Lars Oscarsson. Jag vet inte så här direkt efter matchen vad Ina tänkte på.Vi vann på att vi orkade bättre, säger Martti Tikkanen, som är väldigt nöjd målskytten Tanja Nousiainen.
– Hon vågar utmana och hon är kvick. Jag förstår inte varför hon inte är med i finska landslaget. Men det är ju inte jag som tar ut det laget, säger han och skrattar.

Text: Ola Theander