Rosengård kom tillbaka i Eskilstuna

Ett mäktigt publiktryck från 5 563 på läktaren (årtiondets rekord i Damallsvenskan) bar Eskilstuna United till tidig ledning. FC Rosengård fick hitta sin egen energi och fann den hos nyförvärvet Natasa Andonova. Makedoniskan både kvitterade och bestämde seriefinalens slutresultat till bortaseger 2-1.
Natasa Andonova drar på skottet som gav 2-0 för FC Rosengård. I bakgrunden FC Rosengårds bänk FOTO: Per Karlsson, Bildbyrån-

– En viktig vinst, det var skönt för oss, sade hon efteråt.

Snacka om att komma till en ny och förändrad omgivning. När Rosengård vann hemmamötet på Malmö IP i maj satt Natasa Andonova på läktaren. Dagen efter skrev hon på för serieledaren, som utmanats kraftigt de senaste veckorna.
Spelet har vacklat, tränaren ersatt och Damallsvenskan har på samma gång fått en toppstrid att tala om.
Efter duellen på Tunavallen leder emellertid Rosengård med fyra poäng, och det var Andonova som ordnade trepoängaren på Eskilstunas bekostnad.


Snabbt och bestämt tog hon sig ur sitt skal. Något orörlig och vid sidan av de offensiva linjerna före paus. Sylvass striker när Rosengård vände snabbt, mål i den 54:e och 58:e minuten.
– Först såg jag att målvakten var lite långt ut och sköt. Sen fick jag en fin passning av Ramona, sade Natasa Andonova om sina dubbla bidrag till segern.

Rosengård rullade på bekvämt när man återtagit befälet fullt ut. Sista kvarten fick Eskilstuna upp flåset i forceringen men var aldrig riktigt nära nät en andra gång.
– Det kändes lugnt, vi hade tålamod i spelet, sade Amanda llestedt.

Samma siffror - Eskilstuna "närmare"
Samma slutsiffror som förra gången och Rosengård fick lite arbetsro inför cupfinalen och kommande omgångar. I Eskilstuna såg många ett bättre spel bakom uddamålsförlusten än senast.
– Vi står upp bra, får matchen dit vi vill och hade mycket mer boll än vad vi hade i Malmö. Vi är inte nöjd eftersom vi inte vinner men insatsen är ändå okej, sade Petra Larsson som exemplifierade en bra inställning hos hemmalaget.

Ständigt aktiv på mittfältet, sökte upp och vann många dueller så länge Eskilstuna hade initiativet i matchen. Allt inför rekordpubliken som gjorde allt för att stötta och hålla igång.
Fler ville mycket i närkamperna, Gaelle Enganamouit använde sin kraft för att hålla undan och behålla bollen i anfallen. Glodis Viggosdottir och Vaila Barsley spelade duellsäkert bakåt, den senare gjorde också 1-0.

I efterdyningarna av en hörna, efter sjabbel och strul i Rosengårds straffområde nådde hon högst i en luftduell och kunde trycka in returen.
En populär visselsignal från rättsskiparen Sara Persson, andra avblåsningar fick motsatt reaktion från publik och hemmaspelare.
– Man ska väl säga inga kommentarer, men det var ingen av hennes bättre matcher, sade Petra Larsson om domarinsatsen.

– Vi tränar på den här nivån varje dag. Domaren lade ribban lågt och blåste frispark när man klev in framför sin spelare, sade målskytten Vaila Barsley som var olycklig med en undannick som fick fel adress vid Rosengårds kvitteringsmål.

Färsk tränare såg framåtanda
Ramona Bachmann som fick utgå med lindad vänsterfot var som så ofta en frisk fläkt. Hon avancerade på stora ytor och avfyrade flera skott när gästerna började få mer att säga till om.
Bland annat Bachmanns framåtanda kunde färska tränaren Jack Majgaard Jensen glädjas åt under första kvällen som matchcoach.
– Vi behåller tålamodet, tror på det vi gör. Tjejerna kämpar hela vägen, sade han.

Eskilstuna får slicka såren över en spelledig helg, för Rosengård väntar cupfinalen borta mot Linköping. Jack Majgaard Jensen har några pass till med laget innan nästa nöt ska knäckas.
– Jag har fått väldigt bra intryck, han har tydliga idéer om hur vi ska spela. Under träningarna har han hittat vinklar, bredden i spelet och fått med mer folk i anfallen, sade Amanda Ilestedt om tränaren.