Inget lag går säkert för IFK Kalmar

Emma Jones gjorde matchens enda mål för IFK Kalmar när de blåtröjade slog Hovås Billdal med 1–0 hemma på Gröndal. Matchhjälten tvekade inte ett ögonblick om orsaken till segern. – Lagmoralen. Den är oerhörd i det här gänget. Efter förlusten mot Bollstanäs förra helgen, var revanschlust bara förnamnet på vad vi kände inför matchen.
.Emma Jones har precis brutit ett uppspelsförsök från Hovås Billdal. Robyn Decker hamnar på efterkälken när Jones skär in i straffområdet för att göra matchens enda mål. FOTO: Joakim Carlsson/IFK Kalmar

Emma Jones mål var en soloprestation efter 79 minuters spel där hon stal bollen högt i banan, sprang ifrån två Hovås Billdal-spelare, drog en tredje och iskallt sköt bollen i nät.
– Det var nästan nödvändigt att få in bollen efter missen i första halvlek.
Då hade Emma Jones halvlekens bästa målchans då hon först sköt i stolpen och sedan på returen satte bollen stenhårt i ribban.
Emma Jones understryker hur viktig segern var på flera sätt. Inte bara var den en revansch för förra veckan och för förlusten borta mot Hovås Billdal. Den var också det slutgiltiga beviset för att inget lag i serien går säker för IFK Kalmar.
– Vi har nu tagit poäng av varenda lag i serien. Hovås Billdal var det sista vi inte tagit poäng på. Rätt skapligt för en nykomling.

För Emma Jones var segern mot Hovås Billdal helt en seger för lagets inställning.
– Vi slutar inte arbeta för varandra och vi ger oss inte. Det var jobbigt, vi fick jobb mycket med att jaga boll, men vi slutade inte. Dessutom var vi hemma på Gröndal. Där viker vi inte en tum. Målet är att fortsätta att inte förlora här.
Det var Hovås Billdal som hade mest hand om bollen i den här matchen. Men IFK Kalmar behöll lugnet och styrde ut Hovås Billdal till att slå inlägg in i straffområdet. I höjdspelet var IFK Kalmar starkare, vilket innebar att Göteborgs-laget trots sitt stora bollinnehav inte skapade några riktigt bra chanser.

– Jag är mycket nöjd med hur vi genomförde vår taktik defensivt, framförallt i första halvlek. Däremot fick vi inte till så mycket spelvändningar som vi hade velat. Vi lyckades under en tiominutersperiod i första halvlek och det var bland annat då som Emma hade sin chans., säger IFK Kalmars tränare Jonas Walfridsson .

I andra halvlek inledde Hovås Billdal mycket offensivt och satte rejäl press på hemmalaget. Men inte heller nu kom några mål.

– IFK Kalmar är ett bra lag, men jag hade varit missnöjd med oavgjort också. Vi gör ett bra arbete, spelar bra, men vi saknar spets. I början på andra halvlek verkar det som om IFK Kalmars spelare håller på att bli trötta, men vi klarar inte att utnyttja det heller, sade Hovås Billdals assisterande tränare Tapani Keino.

Jonas Walfridsson höll med om att IFK-spelarna såg trötta ut ett tag, men menade dock att Hovås Billdals övertag inte ledde till några chanser.
– Vi har en del chanser på våra spelvändningar, men jag kan inte minnas en enda klar chans för Hovås Billdal.

Värmen tog utan tvivel på spelarna och det verkade länge vara värst för IFK Kalmar-spelarna som fick springa mycket utan boll. Men efter Emma Jones mål i 79:e minuten, gick luften rätt mycket ur Hovås Billdals spelare. Även om de försökte etablera tryck, blev det inte mycket skapat framåt den sista kvarten.
Emma Jones som valdes till matchens bästa spelare i IFK Kalmar konstaterar:
– Vi är fortfarande med i toppen kämpar och det är riktigt kul. Man ska inte glömma att vi är nykomlingar i Elitettan, men det är roligt att vara med och kämpa högt uppe med ett gäng med så hög lagmoral.

Text: Joakim Carlsson