Eskilstuna räddade tätstriden med sent mål

Umeå IK:s Hanna Glas kvitterade i andra halvlek mot tabelltvåan Eskilstuna United, en kvittering som stod sig till bara fem minuter kvar att spela. Då kom Sofie Persson i en lucka och sköt in gästernas hett efterlängtade ledningsmål. Matchen slutade 2-1 till Eskilstuna United.
Sofie Persson fixade vinst åt Eskilstuna med bara fem minuter kvar att spela. Foto: Anders Kjaersgaard

I tjugo minuter hade hemmalaget Umeå IK ett visst grepp om matchen mot Eskilstuna United men ett mål kan betyda mycket. En snabb omställning vid ett inkast gav Olivia Schough yta på högerkanten. Hon drog ner på kanten och slog snett inåt-bakåt till lagets speciella måskytt Gaelle Enganamouit, som kom perfekt för att stöta in ledningsmålet bakom Tove Enblom i Umeå-målet.

Umeå höga press kom av sig efter gästernas ledningsmål och i andra delen av första halvlek handlade det mest om Eskilstuna United som metodiskt lät bollen göra jobbet och kunde behålla en trygg ledning halvleken ut.
Lite synd om UIK kan man tycka som i början av matchen spelade sig fram till en handfull hörnor och såväl Jennie Hjohlman som Lina Hurtig och Hanna Sandström hade lägen dock utan lyckas att överlista Eskilstunas målvakt Emelie Lundberg som var en säker sista utpost.

Inledningen av andra halvlek såg ut som i första, med en hög press ifrån Umeå. Ett spel som återigen gav lite ytor åt Hjohlman och Hurtig men avsluten vid de chanser som man vaskade fram var för tama. Dock gav Umeås uppoffrande spel utdelning efter en hörna från höger slagen av Elin Landström. Det blev en lång hörna och vid bortre stolpen kom Hanna Glas och sköt in kvitteringsmålet 1-1. Stor lycka i hemmalaget som verkligen kämpat sig till det målet.

Efter ett byte i United i 82:a minuten gick Sara Thunebro ut. Kathie Bethke kom in och sistnämnda skulle spela avgörande roll några minuter senare.
Malin Diaz Pettersson jobbade fram en boll från vänsterkanten slog in den mot mitten. Det blev en hopslagning mellan Rita Chikwelu och Kathie Bethke där Kathie liggande fick fram bollen till Petra Larsson. Petra hittade fram med en fin djupledspassning i straffområdet till mittfältskollegan Sofie Persson som kom löpande i en lucka. Sofie tog med bollen och sköt i Tove Enbloms långa hörn och bollen smet in vid bortre stolpen.

Det var Sofies andra mål för året, ett viktigt sådant och med tre nya poäng närmar de sig tabellettan FC Rosengård som nu bara är två poäng före.

Matchen fick därmed ett lite snöpligt slut för Umeå IK som dock ser ut att vara på väg uppåt rent spelmässigt, något att ta med sig inför de återstående matcherna under hösten där de är farligt nära nedflyttningsstrecket.