5-1:a för Djurgården mot Lidköping

På ett soligt Kristinebergs IP lyckades Lidköpings FK länge vara med i matchen, men Djurgårdens större tyngd blev avgörande i längden och till slut vann stockholmslaget med 5-1.
Lidköpings FKs målvakt Linnea Persson får hjälp att freda sitt mål. FOTO: Urban Göransson

Det var två lag i stort behov av poäng som stod beredda när domaren Sandra Werner blåste till spel. Men lagen hade poängbehov utifrån helt olika förutsättningar. Djurgården låg inför den här omgången på andra plats i tabellen, men är jagat av ett helt koppel andra lag som alla vill överta den där andraplatsen som betyder en damallsvensk plats nästa år.
Lidköping kämpar istället i botten, och är för närvarande på nedflyttningsplats. Lidköping behöver alla poäng man kan få i sin jakt på att ta sig förbi två lag och därmed få behålla sin status som Elitetta-lag.

Lidköping började optimistiskt och skakade fram matchens först målchans redan i den andra minuten då en nick i farligt läge smet strax vid sidan av målet. Den första kvarten gick båda lagen till anfall lite om varandra. Djurgården kanske lite oftare, men väl framme i straffområdet lyckades Lidköpings mittbackar, Johanna Elvelind och Maria Synnerdahl, att rensa undan det mesta. Deras insatser räckte dock inte till i den 18:e matchminuten då det uppstod en tilltrasslad situation framför Lidköpings-målet i samband med en hörna. Vid den bortre stolpen stod Matilda Rosqvist som i gröten framför mål lyckades göra 1-0 till Djurgården. För ett tag fick Djurgården därefter ett tydligt spelövertag och också flera målchanser. Lidköping föll tillbaka och när man anföll följde inte tillräckligt mycket folk med för att kunna hota Djurgården-försvaret. När Djurgården lite onödigt drog på sig en frispark vid mittplan gavs dock tillfälle för Lidköping att flytta upp mycket folk och då dök plötsligt kvitteringschansen upp och 1-1 var ett faktum när Sandra Lagerbratt prickade rätt bakom Susanne Nilsson i Djurgården-målet.

Den kvitteringen kom överraskande och det tog ett tag innan Djurgården hämtade sig, men som så ofta betyder ett mål mycket och i slutet av halvleken kom ett sådant Djurgården-mål och strax därpå ytterligare ett. Först lyckades Madeleine Stegius slå en hörna direkt i mål och kort därefter såg Mia Jalkerud till att Djurgården-ledningen var 3-1 i paus. Därmed försvann lite av nerven i den här matchen.
Lidköping ville dock inte ge upp utan försökte i början av den andra halvleken att streta emot och man var faktiskt det lag som inledningsvis ägde boll mest, dock utan att lyckas vaska fram några målchanser. En nick från nära håll var undantaget som bekräftade den regeln. Även Djurgården hade till en början i den andra halvleken svårt att skapa målchanser, men när Mia Jalkerud i den 66:e minuten fick chans att ”hugga” på en målvaktsretur och därmed också göra sitt andra mål för dagen gick luften ur de tappert kämpande Lidköpings-tjejerna. Av bara farten gjorde Djurgården ytterligare ett mål 5-1, denna gång genom lagkaptenen Alexandra Höglund. Hon fick från långt håll pricka målet med en boll som smet in strax under ribban. Det mest spännande på slutet var annars att försöka räkna ut vilka juryn skulle utse till bästa spelare i respektive lag. Valet föll på Heather Williams i Lidköping och Therese Persson i Djurgården.

Med tanke på att Lidköping var med i matchen under ganska lång tid var det lite synd om laget att det till slut blev så stora förlustsiffror. Som matchen till slut utvecklades var resultatet ändå inte helt ologiskt och man kan konstatera att skillnaden mellan Elitettans topplag och bottenlag är stor.

Text: Urban Göransson