IFK Kalmar ännu obesegrat på hemmaplan

IFK Kalmars långa svit av hemmamatcher utan förlust håller i sig. Det blev seger idag mot Sunnanå med 4–3 på Gröndal i Kalmar efter en spännande och fysisk match med mycket chanser. – Det var en skön match att vinna. Mycket handlade idag om hårt arbete, sa IFK Kalmars amerikanska Erin Gunther som blev tvåmålsskytt.
Amerikanskan Erin Gunther blev tvåmålsskytt för IFK Kalmar mot Sunnanå SK. Foto: Joakim Carlsson/IFK Kalmar

Själv ville dock Gunther tona ner sin egen roll i målen.
– Det var två oerhört bra lägen som skapades av andra. Första målet arbetade Mathilda Johansson Prakt fram genom att klara att vända i straffområdet nere vid kortlinjen med två motståndare på sig i ryggen. Det var bara att skuta när bollen kom. Det andra målet var en fin crossboll från Amanda Fredriksson. För mig var det egentligen bara att skjuta vid båda tillfällena.

Matchens ton sattes genast när Amanda Fredriksson i första minuten sköt klockrent i stolpen för IFK Kalmar, varefter Sunnanå kontrade, fick en hörna och skapade en hygglig chans på den. Inledningen av matchen höll på mycket på det sättet, med minimalt av mittfältsspel och mycket tryck kring de båda målen.
Erin Gunthers 1-0 kom redan efter tio minuter och var mycket en skapelse av Mathilda Johansson Prakt. Denne är IFK Kalmars främsta målskytt hittills , men gjorde inget mål mot Sunnanå. Däremot gjorde hon ett stort arbete offensivt och var inblandad i förarbetet till flera av målen.

Sunnanå tog över första halvlek alltmer, speciellt sedan Tanja Nousiainen kommit in efter en halvtimme och ökat tempot lite extra. Även om Christine Tjärnlunds 1-1-mål var aningen slumpartat, var det varken en slump att det kom eller att det kom just i slutet av första halvlek. Sunnanå hade fått upp tempot och var vassare då.
– Därför är jag lite besviken att vi kommer ut och är aningen bekväma i början på andra halvlek, sa Sunnanåtränaren Martti Tikkanen.
IFK Kalmar startade andra halvlek bättre än man avslutade den första och skapade snabbt chanser. Detta utmynnade också i två snabba mål: efter 54 minuter gjorde Amanda Fredriksson 2-1 efter förarbete av Lisa Malmström och Mathilda Johansson Prakt. Tre minuter senare slog Erin Gunther till efter framspelning av Amanda Fredriksson.


3-1 mot erkänt hemmastarka IFK Kalmar som bara förlorat en enda andra halvlek under hela säsongen var ett tungt läge för Sunnanå. Men norrländskorna gav sannerligen inte upp.
– Jag är mycket stolt över laget för vi ger oss inte, det brukar vi aldrig göra. Vi agerade lite mesigt när vi släppte till målen, men vi kom tillbaka, sa Martti Tikkanen.

Sunnanå ryckte upp sitt spel och när Tanja Nousiainen reducerade till 3-2 på ett riktigt superbt och otagbart skott i krysset var det inte ologiskt eller oförtjänt. Men bara två minuter senare reducerade Lisa Malmström på en hög listig lobb utanför straffområdet.
– Det var en kalldusch, för det kändes som vi var på väg mot en kvittering där. Men på något sätt kändes det också som om vi hade tuffare att göra mål. Så är det ibland, stolpe ut.
Möjligen kan man tillägga att IFK Kalmar chanser ofta kändes klarare än Sunnanås, genom att IFK Kalmars ofta kom på omställningar och Sunnanås mera var följden av press.
– Vi visste ju om att de är farliga i djupled på omställningar. Vi kände väl till att Amanda Fredriksson är livsfarlig i de lägena. Även om jag som helhet tycker att vi var värda en poäng kan man inte prata borta att IFK Kalmar är ett bra fotbollslag.

Kanske borde också Sunnanås många hörnor resulterat tidigare för att det skulle blivit poäng. Nu kom det första hörnmålet efter 85 minuter från Sunnanås duktiga målspottare Christine Tjärnlund, vilket är märkligt eftersom Sunnanå hade bra hörnläggare. IFK Kalmars försvar agerade dock också mycket disciplinerat påfösta situationer.
Sammantaget var det en svängig, fysiskt match med mycket mål vilket gjorde den synnerligen sevärd för storpubliken 753 personer på Gröndal.

Text & Foto: Joakim Carlsson