IFK Kalmar och Älta bjöd på 9 (!) mål

Det såg ut att bli en knockout, men IFK Kalmars match mot Älta IF hemma på Gröndal blev en hård och dramatisk holmgång ända in i slutet. IFK Kalmar vann till slut med 5–4, men spelet gick på skruvar. Dagens lirare var utan tvivel Emma Jones som gjorde hattrick på en kvart i början av matchen och gav IFK Kalmar en smakstart.

Redan innan det gått en minut slog Emma Jones till och gjorde 1-0.
Efter ett misstag av IFK Kalmarförsvarare var Astrid Larsson mycket påpasslig efter åtta minuter och kvitterade. Men Emma Jones var ostoppbar i början på matchen. I elfte och femtonde minuten slog hon till igen med ett snyggt och välplacerat skott och en stolpträff som gick in.
– Allt trillade in, konstaterade hon efteråt.

Men resten av halvleken antydde inte att publiken på Gröndal skulle få se fem mål till. Det var jämnt och tufft i regnet och på den hala planen kom snart chanserna mer sällan, men också snabbt och slumpartat när de väl kom.

I andra halvlek klev dock Älta ut och var det bättre laget i början av halvleken. Gästerna satte rejält tryck på IFK Kalmar som hade svårt att åstadkomma något riktigt konstruktivt spel.
Ältadominansen hade börjat ebba ut när Mathilda Johansson Prakt lyckades nicka in en hörna från Elin Olofsson för IFK Kalmar när en kvart återstod. 4–1 borde rimligen ha varit spiken i kistan, men Älta var inte alls på humör att ge upp. Det blev upphov til en lika vild avslutningskvart som den inledande.

Direkt efter avspark gjorde Thordis Hroenn Sigfusdottir 4-2. Men gästerna kvitteringsjakt drabbades av ett svårt bakslag. Efter 84 minuter blev Sara Malmborg utvisad för vad som såg ut att vara en tröjdragning eller dragning i armen på matchen huvudperson, Emma Jones. Alla trodde nog att Malmborg skulle få en i och för sig motiverad varning, men hon fick rött kort eftersom hon hade tagit tag i Emma Jones hår. Det var en djupt förtvivlad Sara Malmborg som lämnade planen och det är nog ingen som tror att hon avsiktligt skulle ha försökt dra Jones i håret. En olycklig händelse för Älta, men gästerna gav ändå inte tappt. Efter 87 minuter slog Thordis Hroenn Sigfusdottir till igen och IFK Kalmar-supportrarna blev nervösa men redan i nästa minut fick hemmalaget en hörna och denna gång hittade Elin Olofsson amerikanskan Erin Gunthers huvud och hon skarvade bollen in i Ältamålet.

Ändå var det inte över. I 90:e minuten gjorde Ältas ena amerikanska Kelley Monogue 5–4 och hemmapubliken fick bita på naglarna genom stopptiden. Men 5–4 blev slutresultatet.
Det ska alltså noteras att Älta gjorde två mål med en spelare mindre på planen i slutet av matchen, en prestation av ett slag som får en att undra varför laget ligger där det ligger i tabellen.
IFK Kalmar har dock mycket att fundera över. Eftersom Kalmar-laget vann medan Djurgården och Limhamn Bunkeflo förlorade i den här omgången, är man med i racet om uppflyttning igen. Men inte med det spel man demonstrerade mot Älta.
– Vi kommer att prata och träna mycket försvarsspel den här veckan. Det blir en lång genomgång i morgon, det finns oerhört mycket att prata om. Men vi fortsätter också att göra mål. Säga vad man vill, men det blir alltid mål på Gröndal, sa IFK Kalmars tränare Jonas Walfridsson.

IFK Kalmar förlorade för första gången den här säsongen en andra halvlek hemma på Gröndal. Sett till kämpa insats och faktiskt också matchbilden i andra halvlek är det förståeligt att Ältas tränare Omid Suylefani var besviken efter matchen.
– De kanske gjorde en dålig insats eller så gjorde vi en bra eller så gjorde vi dem dåliga. Men det känns som vi borde fått med oss en poäng.

Jonas Walfridssons analys var helt klart att IFK Kalmar var sämre än vad man borde vara.
– Vi hade fem matcher på 15 dagar varav fyra på bortaplan och den perioden tröttade ut oss. Vi bara spelade och fick ingen ordentlig träning den perioden. Vi märkte det mot Sunnanå och trodde att det skulle hjälpa att få en ordentligt träningsvecka som vi har haft nu. Men vi fick en del skador och sjukdomar under veckan och dessutom är vi nog mer medtagna mentalt än vad vi kanske trodde. Det blir väldigt mycket tillbaka till grunderna den kommande veckan.

Text: Joakim Carlsson