5-1:a för Linköping och rekord för Harder

Nu är Pernille Harder efter sina två mål mot Mallbacken i onsdagkvällens match Linköpings FCs mesta målgörare genom tiderna. Förutsättningarna var enkla. Tre poäng var vad som gällde för LFC för att klamra sig fast vid halmstrået som kan hålla fram till kamp om guldet. Det blev övertygande 5-1.
Pernille Harder knyter nävarna efter hennes första mål för kvällen. FOTO: Filip Oskarsson.

Man kunde se att Martin Sjögren ändrade lite, inte bara på spelare, utan också i formationen. I defensiven spelades ett rakt 4-4-2 med Pernille Harder och Mariann Gajhede på innermittfältet. Med boll tog Gajhede ett bestämt steg bakåt i planen, i en klassisk Makélélé- roll, medan Harder rusade in mot straffområdet. Kantspelen och inläggen skulle alltså ge utdelning den här matchen.

Mallbackens nolla sprack redan i den fjärde minuten, och äntligen fick LFC utdelning på sina fina anfallskombinationer och sina inläggsförsök. Pernille Harder visade fin bollkontroll och teknik när hon hade fullt med försvarare runt sig vid halvmånen utanför straffområdet. Hon kunde titta upp och slå ut bollen på LFC’s högerkant, där Emma Lennartsson stod helt omarkerad. Hon var kylig, spelade in bollen hårt och med adress mot den bortre stolpen. Där stod, som om hon nosade till sig sin position, Stina Blackstenius, som enkelt petade in bollen bakom Jennifer Falk. En riktigt bra start för hemmalaget. Man har sett tidigare beslutsamhet, i sina förlustmatcher har LFC inte fått utdelning på det och tappat succesivt genom matchen. Denna 1-0 ledning var välbehövlig för fortsättningen. 1-0 redan efter 5 minuters spel.


LFC pressade på, och lät inte Mallbacken få mycket andrum. När Pernille åter kunde visa upp sin underbara teknik från sin position i mitten och tog sig ifrån sin bevakning kunde hon komma rättvänd mot backlinjen, hon släppte denna gång perfekt i sidled på Stina Blackstenius till sitt vänster. Stina vände snyggt bort sin markering, och placerade enkelt bollen vid Falks vänstra stolpe. Som om hon aldrig gjort någonting annat. Det är underbart roligt att berömma Stina Blackstenius, mycket roligare än att kritisera henne faktiskt. 2-0 och vi hade endast kommit in i matchens 10:e minut.

Spelet rann vidare för hemmalaget. Hörnorna kom från höger och vänster, och alla såg spelsugna ut, medan Mallbacken visade trötthet redan i inledningen av matchen. Det tog 28 minuter innan Harder fick göra ett eget mål. 3-0 var verkligen snyggt. LFC tog sig från den ena kanten till den andra i ett högt bolltempo, när bollen sedan hittade Harder centralt hade inte Malmbackens försvar hunnit över. Med några meter till godo från straffområdeslinjen kunde hon måtta fritt med sin vänsterfot. Trots avståndet var målvakten även denna gång hjälplös att kunna rädda.
Mallbacken var nära reducering när ett inlägg som touchade ute på högerkanten ställde målvakten Katie Fraine, som tippade bollen i ribban och ut. Och det kändes som en engångsföreteelse, men bara minuten senare, alltså i den 40:e kom en pigg, frejdig Mimmi Larsson runt på den andra kanten, efter tamt naivt försvarsspel. Hennes inlägg var direkt vasst men hittade ingen medspelare förrän Jonna Andersson på bortre stolpen. Då var det ganska enkelt för nr 16 Elin Nyman att peta in bollen i öppet mål till 3-1, detta efter att Fraine slängt sig för att ta inlägget och ställt Andersson en aning.

Halvleken slutade 3-1 för hemmalaget.
13-3 avslut
10-0 hörnor.

Efter Mallbackens första hörna kunde hemmalaget kontra. Bollen fann som alltid Pernille Harder centralt. Med en perfekt passning i djupet, både i precision och riktning, hittade hon Stina Blackstenius, som löpt perfekt på rätt sida om den sista försvararen. Fri med Jennifer Falk drämde hon iväg bollen, som hittade ribban vid målvakens närmsta kryss. Domaren hade just blåst igång den andra halvleken innan läget för 4-1 kom. Men man fick istället vänta till den 55:e minuten innan det kom. Ett fint anfall återigen från spelare till spelare på ett - två touch. Det var Emma Lennartssons slutprodukt återigen, som slogs mot Blackstenius på första stolpen. Hon kom inte rätt till bollen, istället fortsatte bollen mot den bortre ytan, där Kristine Minde ploppade upp och kunde stöta in sitt tredje mål för säsongen. 4-1.
LFC’s femte mål lät sig inte dröjas särskilt länge efter det. Pernille Harder fälldes utanför straffområdet. Hon tog hand om frisparken själv. Bågen över muren var perfekt. Hennes elfte den här säsongen. Med cirka en timmes spel.
Mallbacken var stundtals bortspelat, och då blev det oftast farligt. Några byten och platsförändringar störde tempot sista halvtimmen, och många ville bara få matchen färdigspelad så att tre färska poäng kunde ros hem.

Slutsatser:
- Fridolina Rolfö ska ha dirigent-beröm för 4-1 målet. Hon startade allting med två snabba passningar, som öppnade upp för andra i senare skeden i anfallet.
- Två poäng till Lennartsson. Har hon haft sådan utdelning tidigare i sin LFC karriär under en match?
- 41 gjorda mål. Det är Pernille Harders målstatistik för Linköpings FC. Vilket gör henne till nummer ett i klubben. Hon petar då ner Maria Aronsson på andraplats.
- Maja Krantz tillbaka från skada. Startar nästa match?
- Mimmi Larsson ska ha mycket cred för sitt slit där uppe, ensam på topp. Det fanns ingen lugn stund för ett annars koncentrerat försvarsspel hos LFC. Mattades av i slutet, men Mallbackens enda mål var helt och hållet Mimmis förtjänst.
- Kapten Frida Broström bästa spelare i Mallbacken.

Text: Eric Svensson

Martin 2015-09-09 22:23

Lennartsson har gjort 2 poäng i samma match vid ett antal tillfällen tidigare, i mina ögon lagets kanske mest underskattade 'poängspelare' som sett till sin magra speltid skapar väldigt mycket offensivt och alltid gör jobbet i varje match.

Oerhört glädjande att se Slegers tillbaka i gammal god form, det såg inte ut som hon missat en match och den fina touchen i bollbehandlingen såg precis lika bra ut som innan det långa skadeuppehållet. Där har LFC fått in en riktig joker så här i slutet av serien när allt ska avgöras.

Annars var det mest glädjande att alla spelare verkligen slet idag och inte gav Mallbacken en lugn stund. Det enda man stör sig på är att det var så oerhört mycket sämre mot Umeå senast, hade man spelat ungefär som ikväll även mot Umeå hade det tveklöst blivit tre poäng även i den matchen. Ojämnheten är det som precis som vanligt ställer till det för LFC vad gäller att hamna 1-2 i serien men kan man nu hålla en nivå ungefär som ikväll även i fortsättningen så finns det fortfarande en liten chans.

Tonny 2015-09-10 15:22

Vilken skillnad. Förra matchen kändes det som ingen vågade avsluta, den här matchen verkade alla sugna på att göra det. Härligt spel av många men jag vill lyfta fram Minde som hela tiden visade att hon ville ha boll och slet som ett djur på kanten.

Jag tycker vi stryker ett sträck över matchen mot Umeå och jag tar tillbaka det jag sa om att byta coach. När de spelar som de gjorde igår finns det inte mycket som stoppar LFC.