Emma Jones förlänger i IFK Kalmar

Emma Jones har skrivit kontrakt för ytterligare ett år i IFK Kalmar. Därmed är det klart att föreningen får behålla en av hörnstenarna från årets framgångsrika säsong. Emma Jones har hittills gjort elva seriemål för IFK Kalmar i år och tillhör nyckelspelarna.

Emma Jones fyller snart 20 år och är vid det här laget en rutinerad elitspelare. Hennes moderklubb är Storebro IF och hon kom till IFK Kalmar 2011, där hon fick gå den långa vägen till A-laget med många inhopp i Söderettan under 2012. Under den tunga säsongen 2013 blev hon dock given i startelvan.
offensiv ytterback

Började som back
På den tiden användes hon oftast som högerback, även om alla noterade hennes offensiva kvaliteter. Den unga kraftfulla försvararen kunde göra räder i djupled som ingen annan och bidrog med ett modernt, offensivt ytterbacksspel.
Trots att IFK Kalmar hade ett tungt år i Elitettan 2013, blev den säsongen något av ett genombrott för Emma Jones. IFK Kalmar spelade två gånger oavgjort mot Hammarby IF och där noterade man den talangfulla Kalmar-backen. Klubbarna enades om att Jones skulle få spela för iFK Kalmar på vårsäsongen 2014 och i Hammarby 2014 och så skedde också. Emma Jones hann med att göra sex mål i serien och elva mål i Hyundai Cup/ Smålandscupen för IFK Kalmar innan hon flyttade till Stockholm.

Åter till Kalmar
Emma Jones gjorde bra ifrån sig i Hammarby och fick plats i startelvan i det lag som tog sig till Damallsvenskan. Därför kom det som en överraskning för många att hon och Hammarby inte kunde enas om villkoren för en fortsättning. I december 2014 blev det klart att Emma Jones återvände till IFK Kalmar.


Försäsongen 2015 vart dock strulig med skador och sjukdomar. Hon fick också byta position: tränaren Jonas Walfridsson beslöt efter en del experimenterande att använda henne som offensiv yttermittfältare och låta nyförvärvet Tilda Bengtsson ta högerbacksplatsen. Det visade sig vara ett genidrag – Jones fick mer utrymme för sina offensiva kvaliteter, samtidigt som hon också visade att hon kunde dra nytta av sin erfarenhet som defensiv spelare, till exempel ett väl utvecklat närkampsspel.
När hon får bollen i fart finns det få spelare i hela Elitettan som är mer svårstoppade än Emma Jones, något hon bevisat många gånger under säsongen. Detta gör henne inte bara till en flitig målskytt, utan också till en duktig framspelare, eftersom hon inte sällan drar på sig och ger arbete åt flera försvarare.

Sedan tidigare är det klart att försvarsspelaren Tilda Bengtsson, som kom ny från Halmia inför den här säsongen, stannar i IFK Kalmar. Dessutom återvänder ytterbacken Lisa Farquhar till föreningen efter ett år i Australien.

Text: Joakim Carlsson