Mia Jalkerud räddade Djurgården i slutminut

Soligt och blåsigt på Hovåsvallen ger alltid spännande förutsättningar. Det var bara drygt en minut borta att serietvåan Djurgården där tappat två poäng i den täta striden om uppflyttning till Damallsvenskan. Mia Jalkerud gjorde segermålet 2-1 i 89:e matchminuten.

Hovås Billdal startade med vinden i ryggen och tog efter 15 minuters ställningskrig allt mer över kommandot i halvleken. Press långt upp i banan innebar att spelet förlades till Djurgårdens planhalva.
I den 23:e minuten fick Maja Göthberg en fin stickare efter snabbt återvunnen boll avslutet satt högt på målvaktens vänstra sida och många trodde nog att 1 - 0 var ett faktum. Susanne Nilsson i Djurgården-målet gjorde dock en fin räddning efter en snabb sidledsförflyttning.
I den 33 minuten fick Susanne kapitulera efter att Pernilla Milton på ett lågt inlägg direkt på volley från 10 meters håll tryckt bollen i mål.
Djurgården försökte kontra under första halvlek men fick inte skotten på mål. Hovås Billdal hade skott på mål men lyckades inte få in bollen.

När andra halvleken startade hade Hovås Billdal tvingats till ett mittbacksbyte Ida Hedestad gick ut och Julia Arvidsson kom in. Djurgården replikerade omedelbart och i den 48:e minuten fick Mia Jalkerud en fin diagonalpassning som ställde Hovås Billdal och hon kunde snyggt sätta 1 - 1 högt i det högra hörnet. Halvleken fortsatte därefter med hög Djurgården-press och 2 - 1 kunde kommit i den 67 minuten när Hanna Lundkvist i en liknande spelsituation kom helt fri med Jenny Olsson i hemmamålet men sköt rakt på målvakten som efter visst besvär fick kontroll på bollen. Hovås Billdals recept i vinden var att snabbt ställa om för att komma till avslut. Klara Andrup som ersatt Maja Göthberg kom flera gånger med hög fart in i Djurgårdens straffområde. Flera fina lägen skapades under halvleken men målen uteblev.
I den 89 minuten kom Djurgården runt på vänsterkanten och längs den förlängda mållinjen spelades bollen in till en framstörtande Mia Jalkerud som kunde sätta sitt andra mål för dagen. 2 - 1 till Djurgården blev slutresultatet. Hovås Billdal hade 7 - 3 i skott på mål men det hjälper ju inte eftersom det är målen som räknas.

Antalet lag som nu på riktigt hotar för att ta den andra allsvenska platsen är nu tre. Djurgården, Kalmar och Limhamn Bunkeflo. Djurgården har slagläge eftersom man är 4 respektive 5 poäng före de jagande.

Text:Björn Järbur