Kristianstad - mittenlaget som kan röra om i toppen

Tre omgångar kvar och allt pekar på att Kristianstads DFF slutar säsongen som ett mittenlag. Någon ointressant evakuering av 2015 handlar det knappast om, laget kan fortfarande vara med och ställa till det i toppstriden.
Kanske dags för Mia Carlsson att slå till igen. Foto: Bildbyrån (arkiv)

– Kul att möta Linköping. De har allt att vinna eller allt att förlora, spelar för att ha chans på guldet, säger Mia Carlsson inför söndagens hemmamatch.

Matcher med något på spel lockar mer än alldaglig serielunk. Mia Carlsson, mittback med mångårigt förflutet i KDFF, behöver inte gräva särskilt djupt i minnet efter tillfällen där hennes lag gjort skillnad.
Efter sista matchen på Vilans IP ifjor gick det besegrade bortalaget till bussen med dubbel besvikelse.
– Vi mötte Göteborg och norpade dem på Champions League-platsen. Men matchen är också viktig för oss, vi vill visa att vi inte är ett lag i botten eller mitten av tabellen, vi är minst lika bra som lagen där uppe.

Hur stoppar ni LFC:s vinnarvilja?
– Det återstår att se men disciplinen i försvarsspelet är viktig. De vill spela sig igenom och gör väldigt många bra individuella prestationer. Om vi har koll på det kan vi straffa dem när de anfaller med mycket folk, säger Mia Carlsson.

Mer fokus på Kristianstads eget, att göra något vettigt av oktoberomgångarna präglar dock samtalet.
– Vi har varit ganska så noga med att ha lite olika tankesätt, hur vi ska försvara oss och anfalla på bästa sätt. Inte förändra vårt eget spel bara utifrån vilka motståndare vi möter.

Den svängiga insatsen mot Umeå senast, förlusten med 3-4 var till stor del också Kristianstads egen förskyllan.
– Vi gjorde väldigt vackra mål, som vi inte gjort tidigare under säsongen. När anfallsspelet som varit kritiserat fungerar är det tråkigt att svika sina fans i försvaret. Jag var själv inblandad, det är ibland signum för senhöstmatcher, man sviktar lite i fokus ibland.

Efter en liten bortaturné är KDFF tillbaka på den av andra lag så ogillade naturgräsmattan i stadens utkanter. Efter planskandalen för halvannan månad sedan har två matcher, inklusive den uppskjutna mot KIF Örebro, gått att genomföra på Vilans IP.

Kristianstad har en positiv hemmaform, fem matcher utan förlust och den omdiskuterade planen är i gott höstskick, menar Mia Carlsson.
– Det som hände var den mänskliga faktorn. De är fantastiskt måna om den, bara den inte blir för blöt utan torkar upp inför söndag. Jag kan bara rösta för fler naturgräsplaner, säger hon.

I säsongens slutskede har Carlsson kunnat välkomna en tidigare mittbackskollega tillbaka i spel. Sif Atladottir har avslutat sin mammaledighet för några inhopp, dock inte i sina gamla position.
– På de senaste träningarna har hon mest kört som anfallsspelare. Alltid roligt när spelare kommer tillbaka från uppehåll, kul att se hennes energi.

För egen del började Mia Carlsson året på landslagsläger, där hon inte heller fick förtroende i rollen hon är mest trygg i. När säsongen ska summeras tvivlar hon på fler blågula kallelser.
– Jag har blandat och gett för mycket, var jämnare förra året men med mina toppmatcher borde jag vara ett namn för landslaget. Men då ska det vara på mittbackspositionen, inte defensiv mittfältare och ytterback som jag varit på lägren.

I Kristianstad saknas bara hennes namn efter något av de 28 seriemålen. Åtminstone en gång om året har Mia Carlsson haft för vana att slå till.
– Det fick väl komma i cupen istället, Men det skulle vara skönt att få avsluta med ett fint nickmål, säger hon.

Söndag 18.15 Kristianstads DFF - Linköpings FC