Skilda världar för gamla storheter

Hoppet om att försvara andraplatsen lever för Djurgården, men det minskar för Jitex Mölndal att hålla sig kvar i Elitettan efter 1-3-förlusten i Stockholm.

Det var två före detta storlag inom svensk damfotboll som möttes på Kristinebergs IP. De hade också olika förutsättningar inför matchen, men båda var tvungna att vinna matchen. Djurgården som ligger tvåa var tvunget att vinna för att hålla nykomlingen IFK Kalmar efter sig i tabellen i jakten på den allsvenska platsen som är kvar. Jitex slåss i botten för att inte åka ner ytterligare en division. Det var bara för ett år sedan Jitex Mölndal spelade i Damallsvenskan och kan åka ner i divison 1 efter den här säsongen.
Matchen slutade med en odiskutabel seger för Djurgården med 3-1 inför 217 åskådare. I och med segern är Djurgården nästan klart för Damallsvenskan 2016. Platsen kan säkras av egen kraft nästa omgång när man möter Östersund på bortaplan.


De första 20 minuterna av matchen präglades av slarvigt passningsspel och dålig bollkontroll kanske på grund av nervositet. Djurgården hade några chanser efter inlägg, men inga farliga.

I den 22:a minuten kom den första riktigt farliga för hemmalaget. Mia Jalkerud grep den efter flera misstag i Jitex-försvaret och petade in bollen bakom målvakten som kom ut bra och räddade. Två minuter senare kom ändå 1-0 till hemmalaget genom just Mia Jalkerud. Elin Borg slog ett vänsterinlägg nästan från hörnflaggan. Inlägget nådde Jalkerud som nickade in bollen. Därefter kom Djurgården igång och fick till ett lite bättre passningsspel och ännu fler målchanser.
I den 37:e minuten fick Jitex straff efter att Michaela Berndtsson föll i straffområdet. Ida Pettersson tog straffen och kvitterade även om målvakten Susanne Nilsson gick åt rätt håll.
Jitexglädjen blev dock kortvarig för i den 40:e minuten gjorde lagkaptenen Alexandra Höglund 2-1 till Djurgården. Elin Borg skruvade en frispark i ribban och returen gick till Höglund som mer eller mindre fick bollen på sig innan den gick in i mål.

I andra halvlek var det Djurgården som dominerade och gjorde lite som man ville precis som i de andra hemmamatcherna det här året. I den 57:e minuten kom 3-1 och segern var helt klar. Madeleine Stegius gjorde målet på nick med ryggen mot mål. Hon fick stå väldigt fri i straffområdet efter en frispark från mittlinjen av Michaela Utas.

Jitex försökte, men hade ingen chans mot starka Djurgården. I slutet skickade man upp mittbacken Anna Furberg på topp. Hon hade en chans i slutminuterna, men avslutet var för svagt.

Det såg ett tag ut som att den damallsvenska platsen kunde säkras genom att det stod 1-1 i IFK Kalmars match mot Lidköping, men Kalmar vann till slut. Djurgården får därmed vänta till nästa omgång och matchen mot Östersund innan man kan säkra platsen i Damallsvenskan 2016. Jitex får fortsätta kämpa i botten för att undvika åka ur ytterligare en serie.

Mål: 1-0: Mia Jalkerud (24), 1-1 Ida Pettersson (37), 2-1 Alexandra Höglund (40), 3-1 Madeleine Stegius (57)

Text: Eva Fransson