Målfesten uteblev i Eskilstuna

För att överta serieledningen från FC Rosengård var Eskilstuna United tvunget att vinna över gästande Mallbacken IF Sunne. När slutsignalen ljöd hade hemmalaget tagit tre poäng efter en seger med 2-0, detta i en match som kunde ha blivit en riktig målfest.

Eskilstuna Uniteds tränare Viktor Eriksson sade redan inför matchen att Mallbacken skulle bjuda på ett riktigt tufft motstånd. De tre första minuterna efter avspark var det gästerna som pressade hemmalaget och som spelade upp bollen på Eskilstuna Uniteds planhalva. Eskilstuna United kontrade dock snabbt och redan i den åttonde matchminuten gjorde Gaelle Enganamouit matchens första mål.
Sedan blev Mallbacken allt mer pressat. United skapade flera målchanser och det blev bitvis riktigt mycket att göra för Jennifer Falk i Mallbackens mål. Trots ett pressat Mallbacken lyckades inte Eskilstuna United öka sin ledning. Flera spelare hade dock möjligheten. Däribland Olivia Schough som i den trettonde matchminuten bjöd på ett skott som räddades undan med tåspetsen av Jennifer Falk.

Den första hälften av första halvleken bjöd på snabba uppspel och det kändes verkligen som att hemmalaget hade kopplat greppet om matchen. Mallbacken IF kunde inte mer än att rensa bort bollar i det egna straffområdet. Ju närmre matchen kom halvtidsvilan mattades dock hemmalagets tempo av. Istället kunde Mallbacken flytta upp sina spelare och de sista tio minuterna av första halvlek spelades på planens mitt, utan något egentligt avslut från något av lagen.

I andra halvlek såg det fortsatt ut som att Eskilstuna United hade tappat positionerna och den press framåt man hade inledningsvis. Istället var det Mallbacken som hade taktpinnen och hemmalaget som fick jaga boll. Gästerna satte en viss press på Eskilstuna United, men det blev aldrig riktigt farligt. Madelen Janogy hade visserligen skott mot mål, men de kom aldrig nära inpå Emelie Lundberg i Uniteds mål.

Det kändes länge som att Mallbacken skulle få till ett kvitteringsmål och som att Eskilstuna United fick kämpa för att behålla sin ledning. Större delen av halvleken spelades på mitten och det var framförallt Olivia Schough som skapade möjligheter för hemmalaget.

I 80:e matchminuten tog hon bollen från en Mallbacken-spelare och gick själv mot mål. Istället för att fortsätta och avsluta passade hon anfallskollegan Gaelle Enganamouit som i sin tur kunde skicka iväg en perfekt pass till Schough som enkelt kunde näta.
De sista tio minuterna skruvades tempot återigen upp en aning. Sofie Persson på mitten hade ett bra avslut som gick rakt i Jennifer Falks famn och även anfallaren Felicia Karlsson som byttes in i den 89:e minuten hade ett bra skott på mål.
Slutresultatet hade definitivt potential till att bli mer än 2-0. Eskilstuna var det starkare laget i kvällens match.
Efter omgång 20 i Damallsvenskan är det återigen Eskilstuna United som leder Damallsvenskan, en poäng före FC Rosengård.

Text: Elina Gustavsson