Linköpings FCs cuprutin en tillgång i seriefinal

– Utan vinst mot Eskilstuna är vi knappast med i en gulddiskussion, säger Linköpings FCs tränare Martin till damfotboll.com. När Damallsvenskan nu går in i det två sista omgångarna är toppstriden mer oviss än på många år.
Martin Sjögren, Linköpings tränare. Foto: Bildbyrån

Tre lag har guldläge, Eskilstuna som leder, FC Rosengård som jagar en poäng bakom och trean Linköping som har kvar att möta bägge lagen med start Eskilstuna United på hemmaplan på söndag.
Ett rent guldläge kanske, för Linköpings FC har visat fin form det senaste och på hela säsongen är det bara Umeå IK som lyckats snuva LFC i dess hemmaborg.
Martin Sjögren, tränare i Linköping ser positivt på läget:
– Vi har det i egna händer men vägen fram är svår. Men det är ändå en bra känsla att vi har avgörandet i egna händer. Nu gäller det bara att fokusera på en match i taget och detta läget är det faktiskt viktigare än någonsin.

Hur då tänker du?
– Vi märker av ett ännu större intresse ifrån media och frågorna därifrån handlar precis som nu om jakten på guldet. Det gäller att hålla sig till en match i taget och det kan vara svårt, framför allt för spelarna med att hålla fokus på den närmaste matchen när man hela tiden får frågor om även nästa. Ni har målmedvetet satsat på lite yngre spelare, en satsning som man kan säga börjar ge resultat.

Resultaten de senaste åren är ganska jämna, LFC har legat med bland topp tre-fyra. I år hotar ni på allvar i toppen. Hur ser du på utvecklingen som du själv i allra högsta grad är med och påverkar?
– Jag vill gärna framhålla att det handlar om en strategi och att ha tålamod med den. Klubben har gjort en medveten satsning på unga talanger, svenska och i ett lite större närområde, t.ex. Danmark och Norge. Vi har höga ambitioner i klubben och att vinna SM-guld ingår där. I år har vi gjort några för svaga insatser som gör att vi inte leder serien, men lite av det hör nog till med många unga spelare i laget som just saknar lite erfarenhet. Den håller de på att skaffa sig nu och därför ser jag positivt på framtiden. Vi jobbar hårt på att höja lägstanivån för att bli ännu bättre.

I helgen står ni inför en tuff men samtidigt härlig utmaning. För någon spelare blir det förstås lite nervöst men det är för de här speciella tillfällena de spelar. Hur ska ni hantera läget så att inte spelarna drabbas av övertändning?
– Vi är väl medvetna om att vi möter ett väldigt bra lag och har all respekt för Eskilstuna United. Men om vi tittar isolerat på just den här matchen så liknar den läget i en cupmatch. Det är lite av vinna eller försvinna och som alla vet är vi ett mycket bra cuplag som gillar att spela när vi har kniven mot strupen.

Söndag 11.10 Linköping Arena kl 18.15
Damallsvenskan
Linköpings FC – Eskilstuna United