Jubel trots allt i Kalmar

Det blev ingen allsvensk plats. Ändå var lyckan stor på Gröndal. IFK Kalmars seger över Kungsbacka med 3-1 betyder nämligen att IFK Kalmar inte förlorat på hemmaplanen Gröndal på två säsonger. – Det känns väldigt, väldigt bra, säger IFK Kalmars tränare Jonas Walfridsson, som ännu inte varit med om att förlora med sitt lag i en tävlingsmatch på hemmaplan.

Genom att Djurgården besegrat Östersund borta försvann det sista hoppet om en allsvensk plats redan innan matchen började. Men det hoppet hade heller inte varit stort i IFK Kalmars trupp. Istället handlade det om att behålla tredjeplatsen och, ännu viktigare, behålla den förlustfria sviten på Gröndal. Inte sedan den 5 oktober 2013 har IFK Kalmar förlorat en seriematch på sin hemmaarena. Det handlar nu om 22 vinster och tre oavgjorda matcher. Med kval- och cupmatcher inräknade rör det sig om 29 matcher utan förlust.
– Det ser snyggt ut med två säsonger utan en hemmaförlust. Idag var det något som vi fokuserade på att klara.
Eller med mittbacken Elsa Karlssons ord:
– Det fanns inte att vi skulle förlora idag.

Krävdes en vändning
Men det krävdes en vändning för att det skulle bli möjligt att fira de två säsongerna. IFK Kalmar hade boll mest i första halvlek, men fick ut väldigt lite av innehavet.
–Vi hade inget ordentligt presspel och slarvade ohyggligt. Egentligen hade vi väl bara en riktigt bra chans när deras backlinje glömde Emma Jones i samband med en frispark från Maja Träff Williams, men Jones sköt över.
Kungsbackas tränare Johanna Almgren var ganska nöjd med första halvlek.
– Vi spelade bra försvarsspel då.
Efter 32 minuter fick Kungsbacka mål på sin första riktigt klara chans. Elin Nilsen satt dit bollen bestämt i bortre hörnet. Mycket snopet för IFK Kalmar.
– Jag hade möjligheten att gå in och skälla på tjejerna i paus, men vi känner varandra så väl och har kamperat i ihop i ett år, i vissa fall två. Så vi tog en diskussion om vad som inte funkat och sedan gick tjejerna ut och gjorde 20 riktigt bra minuter och det räckte, berättar Jonas Walfridsson.

Satte upp farten efter paus
IFK Kalmar satte upp fart efter pausen och redan efter fyra minuter i andra halvlek fälldes Amanda Fredriksson i straffområdet. Fredriksson, som varit rätt pigg i första halvlek också, satte själv straffen till 1-1.
Efter 56 minuter tog så Erin Gunther med Kungsbackas högerförsvar på en tur, tog sig ner till kortlinjen och slog boll in framför mål. Amanda Fredriksson fick snedträff och boilen kröp in nere vid arma Jennie Svärd Husus stolprot.
Det blev inte roligare en minut senare för Kungsbacka-målvakten när Erin Gunther tog sig loss på kanten och skickade in en blandning av skott och passning som Jennie Svärd Husu tappade ut till Mathilda Johansson Prakt som slog in bollen i mål. Från 0–1 till 3–1 på tolv minuter.

Straffräddning av Lovisa Johansson
Resten av matchen blev inte så intensiv. Kungsbacka försökte reducera, men IFK Kalmar verkade nöjt med sakernas tillstånd. Kungsbacka hade en boll i mål som dömdes bort för hands. I slutminuten fick gästerna också en straff, men IFK kalmarmålvakten Lovisa Johansson gjorde en kanonräddning på Ayaki Shinadas straff och lyckades tippa det i stolpen.
Matchens lirare var defensiva mittfältaren Fanny Nilsson. Hon gjorde ett enormt arbete, låste till bakåt och låste upp framåt. Detta var så mycket mer passande eftersom Fanny Nilsson heller inte förlorat på Gröndal med a-laget. Hon togs med på bänken i hemmamatchen efter IFK Kalmars senaste hemmaförlust och har sedan dess växt ut till en högst ordinarie stöttepelare i laget.
– Fanny var fantastisk, men det har hon varit många gånger i år utan att folk riktigt sett det. Nu var det väldigt uppenbart, sa Jonas Walfridsson.
För IFK Kalmar innebär segern att man ligger kvar på tredje plats och har ett bra utgångsläge att behålla den. Tar IFK Kalmar poäng mot QBIK på bortaplan, blir laget trea i serien. För Kungsbacka är läget kinkigare, men inget som inte en seger mot Bollstanäs i sista matchen kan hota.

Text: Joakim Carlsson