Glänsande målvaktsspel i 0-0-toppmatchen

En viktig match för både Linköpings FC och Eskilstuna United inför sista omgången i Damallsvenskan. Den slutade 0-0 inför 3.743 som bänkat på Linköping Arena i höstkvällen. De fick inte se några mål men väl två utmärkta målvakter, LFCs Katie Fraine och Eskilstuna Uniteds Emelie Lundberg.
Emelie Lundberg stod pall, höll nollan mot Linköpings FC. Foto: Bildbyrån

FC Rosengård satte press på båda lagen efter sin klara 5-0-vinst mot AIK tidigare på dagen. Linköpings FC hann endast slå några passningar på offensiv planhalva innan Linköping-ikonen Petra Larsson satte ett avtryck med att sent trycka till Claudia Neto på mittfältet efter en passning.
Det var en pigg start från båda lagen. Båda lagen kom högt upp med sina lag när de hade bollinnehav, båda gick inledningsvis för 3 poäng.

LFC var som alltid, lite mer direkt i sina anfallsförsök och med sin raka approach blev det lite stressat. I den 8:e minuten stressade hemmalaget Eskilstuna-kaptenen Vaila Barsley till ett felpass, Stina Blackstenius kunde utanför straffområdet sno åt sig bollen och lade upp den för Pernille Harder att avsluta.
Linköping stärkte greppet en kvart in i matchen och skapade farligheter med fina snabba anfall där Pernille Harder oftast var numret för stort för Eskilstunas centrala försvar. Claudia Neto var nära att hitta United- målvakten Emelie Lundbergs närmsta kryss men bollen gick strax utanför.
I den 18:e matchminuten testade Jessica Samuelsson ett långskott långt ut på högerkanten. Det var riktigt hårt och väldigt välriktat men återigen var Emelie Lundberg med på noterna, sträckte ut och stod för en riktigt kvalificerad räddning och fler skulle det bli.

Eskilstuna hade en svår period att komma in i matchen, Gaelle Enganamouit kom inte loss från grepp LFCs mittfält och försvarslinje hade om henne. Gästerna försökte lugna ner spelet och komma upp i positionerna med metodik och koncentration, mestadels genom kanterna där Enganamouit alltid högg. Men de hade svårt med tempot och tappade antingen bollen själva eller i passningarna då hemmalaget snabbt stressade.
Spelet böljade lite fram och tillbaka en halvtimme in i matchen, initiativen skiftade. Båda lagen hade perioder då bollen blev vunnen högt upp i planen och ett tryck kunde startas.
I 35:e minuten spelade Pernille Harder in i straffområdet på ett ytterst smart sätt mot Stina Blackstenius, som försökte placera bollen mot den bortre stolpen. Men Emelie Lundberg stod åter för en magnifik räddning.
I den 40 minuten skulle hemmalaget haft en straff där Claudia Neto använde sin kropp för att täcka bollen mot den yngre mer oerfarna Malin Diaz. Hon fällde henne tydligt, men domaren friade situationen till publikens högljudda protester.

Helhetsintrycket av den första halvleken var att LFC såg sin guldchans, och att Eskilstuna United spelade på halv tank och försökte hålla ut till sina tre poängs försprång.
Linköping vann skottstatistiken på mål med 7-0.

Eskilstuna United såg inledningsvis mycket rappare ut i andra halvlek, låg bättre i sina positioner och var betydligt aggressivare i sin första press. På så sätt kom man lätt in i matchen och skapade mer chanser.
I den 58:e minuten, ytterligare en tittfint från Harder utanför straffområdet, efter att högerbacken Jessica Samuelsson transporterat bollen bra på sin högerkant. Med en precis djupledspassning, och blicken på annat håll hittade hon Stina Blackstenius fri med Emelie Lundberg. Men återigen var hon bra med och kom snabbt ut och täckte skottytorna.
Minuten senare i LFCs eget straffområde, från ett inlägg, damp bollen till slut ner till Olivia Schough som väntat länge på sin chans. Hon fick inte riktigt kontroll på bollen i avslutsläge. Kathrine Faeine i hemmamålet visade att hon var med och räddade.
LFCs tränare Martin Sjögren gjorde ett offensivt byte efter cirka timmens spel då han tog ut innermittfältaren Janni Arnth och satte in Fridolina Rolfö, som fick spela på topp tillsammans med Stina Blackstenius.
68 minuter in i matchen slog backen Glodis Perla Viggosdottir matchens bästa långpassning perfekt mot en djupledslöpande Olivia Schough. Det blev Eskilstunas bästa chans då Olivia rev sig loss från sin markering och försökte placera in bollen, men Fraine fick ut en tå och räddade. En riktigt bra chans och en riktigt fin räddning.
Det var nästan en saga för god för att vara sann när Charlotte Rohlin, i sin sista hemmamatch med sju minuter kvar, var nära på att göra mål. Efter en bra slagen hörna damp bollen ner vid hennes fötter och hon drämde till. Skottet var hårt och träffade en täckande försvarsspelare först vid mållinjen. Man kunde se rubrikerna….
Tre tilläggsminuter räckte inte för hemmalaget, som även hann med att få en riktig farlig frisparskmöjlighet i slutsekunderna– som blev giftig men resultatlös

Ett av de tyngsta resultaten för säsongen, där LFC spelat bra men saknar den där sista skillnaden. Det var väldigt underhållande match där båda lagen visade upp sina olika spelidéer, där både lagen visade hög kvalitet i det de visade upp.
Eskilstunas målvakt Emelie Lundberg var helt klart matchens behållning, tog alla inlägg och hörnor och stod för säsongens klart vassaste räddning när hon kom ner snabbt och höll Stina Blackstenius skott i första halvlek.
Charlotte Rohlin tackades värdigt av för sin trogna tjänst efter matchen, inte endast valt att stanna kvar i sin klubb karriären ut, inte endast varit en kontinuerlig startspelare för laget, utan också varit en av de bästa backarna i svensk damfotbollshistoria.
Jag, vi och staden tackar Charlotte Rohlin. ..

Text: Eric Svensson

Rainer Fussgänger 2015-10-11 22:20

Coolt av Sundhage/Persson att ta ut Emelie Lundberg. Efter uttagningen tackar hon genom att göra sin hittills bästa match i karriären.

Martin 2015-10-11 22:52

Några punkter från årets bästa match på Linköping Arena:

  • Mycket bra spel från båda lagen, man kunde verkligen se att det är två topplag som möttes vilket var väldigt kul för oss som var där även om resultatet inte blev det önskade.

  • Ett oväntat nöjt Eskilstuna som jublade efter matchen trots att man förmodligen tappade guldet . Detta då jag har svårt att se hur LFC som inte har något att spela för ska kunna ladda om för att slå Rosengård rivaliteten mellan lagen till trots. Förvisso har man mer eller mindre säkrat en CL-plats men jag trodde nog man skulle vilja gå mer för seger för att ha allt i egna händer inför sista omgången.

  • Emelie Lundberg utan tvekan matchens stora lirare. I vanliga fall brukar det vara dåliga avslut som ställer till det för LFC men i denna match mötte man en målvakt som stod för 3-4 riktigt svettiga räddningar i första halvlek och en fin parad i slutet av matchen som stoppade Rohlin från att få en drömavslutning på sin spelarkarriär.

  • Lite synd om Fraine som i skuggan av Lundberg gjorde sin klart bästa match för LFC men en handfull fina ingripanden i 2:a halvlek, kul för henne som haft lite att göra tidigare och blandat en del under säsongen trots sina 12 hållna nollor på 17 matcher.

Känns väldigt trist att LFC som återigen var det bättre laget, man skapade klart mest och blev bestulna på en straff i första halvlek, inte lyckas fixa ett drömmöte mot Rosengård. Nu måste man bara se till att få bort 'skitmatcherna' från repertoaren så ska man kunna ta guldet 2016. Man ligger ju hur som helst långt fram vad gäller truppbygget vilket känns bra då man har material som är bra nog för att vinna om man får ihop det hela.

Filip Oskarsson 2015-10-11 23:54

Att LFC måste få bort "skitmatcherna" har tagits upp efter varje säsong i många år nu. Ändå verkar det inte bli någon bättring. Vad beror det på att "skitmatcherna" fortfarande är några för många varje säsong?

Om spelarna gjorde en bra match gjorde Pernilla Larsson tvärtom. Att inte ge Petra Larsson gult kort när hon drog ner Slegers i första halvlek var riktigt fegt och svagt. Blåsa straff verkar hon inte heller ha lärt sig att göra.

Ännu en säsong där det bara är "nästan" för LFC i allsvenskan. Det är många år sedan SM-guldet (och en andraplats i serien) nu.

Rainer Fussgänger 2015-10-12 12:05

Esklstuna jublade såklart eftersom de har mer eller mindre säkrat en Champions_League-plats 2016/17.

Linköping har inget att spela för nästa söndag och Rosengård kan defilera hem guldet på hemmaplan.

Frågan är om den missade CL-platsen för Linköping och den annalkande 4:e platsen (tappar man poäng i Malmö går Piteå om enkelt med Hmmarby borta) efter dels fantastiskt spel, men med några dippar som kostade både SM-guld och CL-plats inte leder till att någon eller några viktiga spelare kan lämna när det nu står (nästan) klart att det blir tidigast 2017/18 med CL-spel på arenan igen.

Martin 2015-10-12 23:24

Först och främst så förstår och respekterar jag Eskilstunas beslut att i första, andra och tredje hand säkra poängen och CL-platsen MEN jag är ändå lite förvånad över att man inte visade minsta besvikelse över att riskera att tappa det guld man så länge hade greppet om.

Det är väl tyvärr den inställningen som gjort att Rosengård så länge kunnat dominera vad gäller att vinna då alla andra lag utom LFC verkar vara lika nöjda med att 'bara' komma tvåa. För LFC har inställningen att alltid gå för 3 poäng inneburit en del poängtapp som t ex i bortamatchen mot Örebro där det ju med facit i hand hade varit bättre att mer cyniskt vakta poängen man hade krigat till sig med den sena kvittering man gjorde.

Vad gäller om 'viktiga spelare' kan lämna så är väl svaret att risken alltid finns men då LFC redan har klart med 15 spelare, varav hälften de två kommande säsongerna, så ser jag ingen risk för massiv spelarflykt. Många spelare är ju dessutom unga fortfarande och utvecklas bättre i LFC där de får spela än på bänken ute i Europa.

Den spelare som har diskuterats i media är Pernille Harder och då hon ju är seriens skickligaste spelare idag så finns det förstås intresse från europeiska storklubbar men enligt Sjögren har man inte fått några 'konkreta' anbud att ta ställning till.

Eric Svensson 2015-10-12 12:35

Jag måste påpeka: varför har inte LFC någonting att spela för mot Rosengård i sista, men Piteå har detta? LFC kommer gå all-in för att inte tappa sin plats (kan till och sluta på andraplats (fingers crossed)) och vill säkerligen störa Rosengård i Rohlins sista match DESSUTOM.

Och inför matchen visste jag faktiskt inte att Emelie Lundberg blev uttagen i landslaget, vilket blev för mig en riktigt rolig nyhet. (Kanske slipper vi snart Hedvig!)

Rainer Fussgänger 2015-10-12 13:07

Jag ä övertygad om att LFC kommer att försöka ta sista chansen, men ändå känns det lite som om tåget har gått i går kväll. Eskilstuna gr till CL vid oavjort oberoende hur Rosengård spelar.
Och Piteås motstånd är enklare än LFC:s. Sorry, Hammarby, men så är det.

The Observer 2015-10-12 17:03

Tja, bästa spelare och matchens behållning kan diskuteras: Visst gör Charlotte Rohlin en av sina bästa matcher åtminstone för säsongen, men bäst i LFC (och kanske på plan) var helt klart Claudia Neto. Lundberg i United? Mjae, sååå imponerande var hon väl inte. Bleka skott/passningar och några svaga hörnor från LFC bör man kunna plocka utan att höjas till skyarna. OK, hon gjorde också, som Fraine för övrigt, några fina räddningar.

Mer på temat "något att spela för":

  1. För att den mikroskopiska chansen ska finnas att LFC tar andraplatsen ska Kopparbergs slå United, vilket framstår som extremt långsökt, särskilt efter Kopparbergs förlust mot KIF.

  2. Hammarby däremot har en allsvensk plats att spela för i mötet hemma mot Piteå. Konstigare saker har väl hänt än att Hammarby skulle kunna vinna. Gladast för Piteåvinst? Japp, Mallbacken som ligger före Hammarby med ett morrhål = 1 mål plus

Professorn 2015-10-13 20:21

Varför säger alla att det så viktigt att spela i CL? Dels får de svenska lagen knappast chansen att möta några speciella lag förrän i en ev. semifinal och dit är det långt. Dels är publikintresset inte speciellt imponerande. I CL-matchen mellan LFC och LFC Ladies för nästan exakt ett år sedan kom 1310 personer och i söndags 3700. Säger det mesta om publikintresset för CL. Slutligen så verkar det ju även kosta en massa pengar att delta. Ständigt får ju Rosengård/ LdB springa till kommunen och be om tillskott. Nej den här CL-hajpen är överdriven. Däremot borde allsvenskan göras om till slutspel. Det skulle locka publik och bidra till ytterligare spänning. I år blev det ju spänning bara för att Rosengård sålt spelare.

Martin 2015-10-14 19:21

Rosengård var ju tvungna att sälja sina största stjärnor, jodå Marta får ursäkta här, för att få ihop ekonomin. Det lag de startade med och skaffade det försprång som gör att de nu kan vinna var för dyrt och därmed vågar jag påstå att det kommer bli mer spännande kommande säsong även om det är lite trist att Rosengård verkar försöka köpa sönder Eskilstuna genom att värva Enganamoiut.

Vad gäller 'resebidraget' från Malmö kommun så är jag övertygad om att det var ett tillskott man behövde till helt andra saker b l a att värva ersättare till Mittag och Bachmann. Även om inte Andonova och Belanger är lika stora stjärnor så lär de knappast spela pro bono och därmed behövdes ett tillskott.

Jag vill påminna om att LFC när man ifjol spelade CL och tvingades resa till Sibirien inte fick något extra tillskott från Linköpings kommun och en dyrare resa än den LFC gjorde lär knappast Rosengård riskera.

Slutligen så är huvudanledningen till varför CL-spel är viktigt att spelarna vill visa upp sig på den internationella scenen och att klubbar som låter dom göra det blir mer attraktiva.