Hammarby under press i ruggigt jämn streckstrid

I ett halvår har de rest land och rike runt, satsat framåt, slitit och sprungit – plockat poäng fler gånger än de förlorat. Bara en match återstår, bara ett mål placerar Hammarby på fel sida strecket inför slutomgången.
Olga Ekblom hindrar AIK:s Nathalie Björn i derbymatch. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

– Det är väldigt spännande, en av de viktigaste matcherna som många i laget har spelat, säger Olga Ekblom.

Spännande må vara ett av de mest slitna ord att slänga sig med inför det som pågår på gräset innanför de vita linjerna. I Hammarbys läge finns få ordval som täcker spännvidden av känslor bättre, inför, under och direkt efter söndagsmatchen på Zinkensdamm.

Bajen kan i teorin förlora men ändå passera Mallbacken på målskillnad, spela oavgjort och gå om ifall Värmlandslaget åker på stryk.

Lika möjligt eller omöjligt är en vinst där jublet fastnar i halsen för att konkurrenterna i streckstriden gjort sammalunda i sin match, borta mot Umeå.
– Det är en speciell situation där vi är beroende av andra resultat. För oss på planen gäller det bara att göra allt vi kan, sen får tränarna styra utifrån läget i den andra matchen om vi ska forcera eller behöver bevaka en ledning, säger Olga Ekblom.

Segerskytt senast - nu osäker till start
Lagkaptenen är beredd att pusha sitt lag och mer än det. Förra veckan, i den intensiva duellen borta mot just Mallbacken lade hon två mål till sitt tidigare enda i serien. Clara Markstedt gjorde sedan 3-2 i ett märkligt inhopp som segerskytt och utbytt efter sammanstötning, allt under fem intensiva minuter.

Knäproblem och bristning i ljumsken har gett mest inhoppstid åt forwarden, fjärran fulltidsmatcherna på slutet. Hon lämnade Strandvallen med hjärnskakning och tre poäng.
– Det var nästan värt det. Väldigt kul att få komma in och bidra till laget när jag varit så skadedrabbad, säger hon till damfotboll.com.

Hur är läget inför matchen på söndag?
– Jag är inne i hjärntrappan, i slutändan är ett beslut som vår läkare måste ta. Jag lever på hoppet, säger Markstedt och menar att en hel del av Hammarbys poängjakt under hösten har försiggått i skallen på spelarna.

Stämningen i laget fick ett extra lyft av segern senast.
– Vi har jobbat med det mentala, plockade in en coach inför Vittsjömatchen där vi tog poäng och kunde vinna mot Mallbacken. Vi vill höja varandra, få ut det bästa av varje spelare.

Dubbla känslor för oavgjort
Prestation och resultat går inte alltid hand i hand. I den långa siffersammanställningen går det inte att komma ifrån att Hammarby spelat oavgjort åtta gånger.
En pinne här och en pinne där, självklart hade fler segrar löst många knutar.
– Ett ganska givet exempel är ju att vi kryssat två gånger mot AIK, suckar Olga Ekblom.

Bara en slags tillbakablick i resultatraden lönar sig här och nu, dagar och snart timmar före avgörandet, när Hammarby tar emot Piteå IF.
– Hemma har vi bara förlorat mot topplagen (Eskilstuna och Rosengård, journ. anm.) som gör upp om SM-guldet. Det kan vi ha med oss in i matchen.

En avlägsen chans till Champions League-plats och en kandidat till skytteligatiteln (Pauline Hammarlund) är gästernas utgångsläge i lugnet som man bör ta med sig söderut.

Hammarbys offensiva tänk möter Piteås rejäla anfallsresurser, det kan ge en böljande match innan det är dags att förbereda Zinkensdamm för vintern.
– Jag tror att de kommer att öppna upp sig. Vi blir väldigt sårbara om de kan hitta lediga ytor eller om vi har alltför stor respekt. Piteå är ett bra lag, oddsen är i deras fördel men vi ska göra allt vi kan, säger Olga Ekblom och håller hoppet levande.

Tillsammans med så många grönvita entusiaster som möjligt.
– När vi spelar har vi alltid Bajensupportrar som hörs mest. Stödet betyder mycket, gör det större än bara vi. Många bryr sig och vill att det ska gå bra för oss, säger hon.

Söndag 14.30 Hammarby IF - Piteå IF