IFK Kalmar årets bästa nykomling

IFK Kalmar säkrade tredjeplats i Elitettan genom att vinna på bortaplan mot QBIK. Efter att ha hamnat i underläge mot Karlstad-laget redan efter sex minuter, vände IFK Kalmar matchen redan i första halvlek och höll sedan ledningen i den andra. – Skönt att vi klarar arr vinna en match som inte gäller så mycket. Nu slutade vi närmare andraplatsen än fjärdeplatsen i tabellen, säger IFK Kalmart-ränaren Jonas Walfridsson.

Det blev faktiskt så eftersom Limhamn Bunkeflo förlorade sin match mot Sirius. Om Skåne-laget vunnit sin match och IFK Kalmar förlorat hade Limhamn Bunkeflo gått om i tabellen. Nu blev det istället sex poäng mellan de båda lagen.
– 56 poäng, det hade ingen trott innan säsongen. Folk glömmer att vi var stenhårt tippade att åka ur. Vårt mål var att ta 27 poäng och hänga kvar.
Istället tog IFK Kalmar till slut mer än dubbel så mycket poäng och höll liv i spänningen i toppen fram till de sista omgångarna. Jonas Walfridsson erkänner att han nästan bli sentimental när han ser tillbaka på säsongen.


– Det har varit en så väl fungerande enhet av spelare och ledare. Spelarna har varit fantastiska, men alla har gjort ett oerhört bra jobb. Folk som assisterande tränaren Johan Grönroos, lagledaren Ann-Marie Jonsson och sjukgymnasten Hasse Ådén har arbetat väldigt hårt för att skapa en bra helhet. Det är därför det har gått bra.

Snyggt av Emma Jones
Matchen mot QBIK fick ett lite egendomligt förlopp. hemmalaget tog ledningen direkt efter sex minuter på en hörna av Sandra Augustsson
– Det var en trasslig situation, men det har blivit lite av en ovana hos oss att släppa in ett tidigt mål.
Fem minuter senare replikerade dock IFK Kalmar, också efter en hörna.
– Det var en lång hörna och Lisa Malmström där och nickade in den.
Första halvlek var sedan jämn. IFK Kalmar hade bollen mycket, men planen var svårspelad och spelet blev lite svängigt.
– Det var frost på halva planen, den del som låg i skuggan av läktaren. Därför var underlaget rätt lurigt. Vi rullade boll rätt bra hela matchen, men vi var också rätt uddlösa.
Efter 40 minuter tog dock IFK Kalmar ledningen.
– Det var en riktigt snygg individuell prestation av Emma Jones, som skar in och chippade in bollen från straffområdeslinjen.

Bättre i andra halvlek
Som traditionen bjuder gjorde sedan i IFK Kalmar en bättre andra halvlek än den första.
– Spelmässigt var det så. Vi hade bollen, de skapade inte en enda riktig chans i andra halvlek. Vi hade rätt många lägen, men det var alltid en QBIK-spelare emellan i det avgörande ögonblicket, ibland på mållinjen.
IFK Kalmar kunde således bärga segern utan större problem.
– Vi har konstant tryck på dem, deras forwards är tio, femton meter in på egen planhalva nästan hela halvleken. Men mål blev det inte.
Det är i alla fall ett belåtet gäng som återvänder till Gröndal efter att ha gjort lagets bästa säsong någonsin.

Text: Joakim Carlsson

Taggar: ,