Pia Sundhage sätter tonen inför Danmark

Nio dagar i Göteborg, med en viktig EM-kvalmatch på slutet. Dessförinnan sätter Pia Sundhage värde på att se lite nya namn i landslagströjan och få mer tid att umgås med det nya spelsystemet.
Pia Sundhage i höstmundering; Daniel Stiller/Bildbyrån.

– Ovärderlig tid, med tanke på att vi slängde in 4-3-3 mot Moldavien och fick fortsätta mot Polen är det viktigt att vi kan testa vidare vilka spelare som hör ihop, säger hon till damfotboll.com.

Halva samlingen är redan över, fas ett gick i mål med en träningsmatch mot Gais P-16-lag. Sverige förlorade med 0-1, desto viktigare är de plus och minus Sundhage sätter efter att ha mött ett lag som i allt väsentligt agerade som Danmark.
– Plus är att vi rättade till försvarsspelet, våra avstånd blev bättre. Vi står upp i närkamper och har sett på GPS att vi sprang många högintensiva löpningar. Hela mittfältet och Seger hade mycket av det, säger förbundskapten och går igång med lite återkoppling som landslaget tänker vara observant på.

– Utmaningen i försvarsspelet är att hålla ihop de tre på mitten, inte få ner forwards för mycket i planen. Det finns mer att göra i speluppbyggnaden, hitta forwards ännu mer.

Sen måste vi klara valet mellan ett snabbt anfall eller att försöka hitta fler passningar till nästa yta. Det handlar om vilka risker vi ska ta.

Några klara besked kring spelarval har skadesituationer och känningar sent på säsongen redan tvingat fram. Mittbacken Amanda Ilestedt kan inte vara med på tisdag, i höstens två tidigare landskamper och från start i träningsduellen hade Nilla Fischer och Linda Sembrant redan förtroendet på innerpositionerna.

Kontinuitet i det lilla perspektivet, efter VM.
– Vi fick aldrig ihop själva backlinjen under VM, främst beroende på skador att vi inte kunde spela samma spelare. Nu är Magdalena (Ericsson) också borta så det gäller att anpassa sig men Sembrant och Fischer har gjort det bra tillsammans.

Positiva Polenaktörer saknas
Magdalena Ericsson plus Lina Hurtig och Malin Diaz är namn som saknas från Polenmatchen för en månad sedan. Extra surt då trion visade fin utveckling och var inblandade som poängspelare i flera av målen.
– Otur, vi försöker spela in folk, erfarenhet handlar om antal minuter i en landskamp. Med positivt tänk får andra chansen, vilket gör de här dagarna så viktiga. Diaz lagkamrat Petra Larsson har visat att hon håller hög klass med sina defensiva egenskaper, säger Pia Sundhage om landslagsåtervändaren.

– Hon är en tuffing och vi behöver det. Det är också en anledning till att Emilia Appelqvist varit med så länge, där har vi också en tuff spelare.

Stort intresse knyts också till Kosovare Asllanis intåg under 4-3-3-fanan. Så ofta använd på yttern som tillbakadragen spelare, den offensiva rollen kan få PSG-proffset på rätt mittfältshumör igen.

Pia Sundhage ser fler aspekter som måste klaffa i spel och sinne.
– Helt avgörande för att hon ska bli vårt förstaval är att hon klarar av försvarsspelet. Det handlar om att vara på tå. Man har inte råd att bara vara bäst i anfall och hänga med i försvaret. Omställningarna måste vara lika viktiga åt båda håll, det är hennes stora utmaning.

Sofia Jakobsson, Lotta Schelin och Olivia Schough lär behålla sina anfallsroller från start. Pia Sundhage menar dock att alternativen längst upp i planen sticker fram allt mer.
– Hjohlman, Hammarlund är snabb, Blackstenius är stor och stark. Vi har skapat frejdighet och framtidstro, säger Pia Sundhage om de lovande utmanarna.

– De ska stå för det friska och fräscha, fart och fläkt i vår fotboll. Det gör inget om de springer för mycket eller dribblar för mycket. Pauline Hammarlund gjorde verkligen det mot Moldavien, att ta initiativ är det viktigaste för våra unga spelare, säger hon och hoppas att fler kliver fram på liknande eller helt egna sätt.

– Man pratar mycket om trygghet, de kan spelarna skaffa sig i klubblaget. Att ta sig upp till A-landslaget handlar mycket om att själv ta ansvar, få självtillit och bygga upp förtroende. Hitta relationer för att gilla situationen. Det gjorde de tre vi har nämnt, Magdalena, Diaz och Hurtig - nu får de andra bidra till vår stämning, säger Pia Sundhage mitt under landslagsdagarna i Göteborg.