På forwardsfronten mycket nytt

Lotta Schelin siktar på att utöka målrekordet, speedkulan Sofia Jakobsson har god, fransk form och Olivia Schough försöker med finurliga kombinationer. Men tillskotten efter VM bjuder fler offensiva alternativ. "Konkurrensen är mördande", säger Pia Sundhage.
Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius, FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

– Ett av skälen till att vi väljer 4-3-3 är att vi har så vansinnigt många forwards som är bra just nu, fortsätter Lilie Persson.

Pauline Hammarlund var septembersamlingens anfallsfynd, utmanade och blev målskytt mot Moldavien. Jenny Hjohlman fick beröm för avslutningen mot Gais P16-lag. Stina Blackstenius prövar med attacker som ruskar om höstlöven när landslaget laddar upp för Danmarksmatchen i Göteborg.
– Hon ser het ut på träningarna, säger Lilie Persson.

En öppning som kan tolkas som debut i A-landslaget, åtminstone ett inhopp för Blackstenius på tisdag. Mot EM-kvalets tuffaste motstånd.
– Hon är oerhört stark, man känner att hon kan bidra i straffområdesspelet där vi inte upplevs som kraftfulla.

Linköpings kraftpaket och U19-landslagets stora guldskytt i somras är bara en del av omvälvningarna som svept in de senaste månaderna.
Förbundskaptenerna håller fortfarande i vindmaskinen, bestämmer vilka spelare och kvaliteter som får komma till.
– Vi har löpstarka och snabba spelare oavsett vilka som spelar. Men vi måste också använda farten, man får springa sig trött och det kan komma in en lika snabb och hotfull spelare.

Trion från inledningen: Jakobsson, Schelin och Schough fick förtroendet först i de två kvalmatcherna. En hel del talar för samma uppställning från start framåt mot Danmark.
Ändå håller lagledningen hårt på att olika spelstyrkor ska få genomslag mot olika lag.
– Många tycker att Sofia, Lotta och Olivia är lika, det tycker inte vi. Visst de är löpstarka och farliga i djupled men Olivias spetsegenskap är att kombinera med andra, hitta väggspel och två-mot-en-situationer. Sofia är hyperfarlig en mot en och Lotta är otroligt stark djupled, alltså spel på yta men också skicklig i targetspelet, säger Lilie Persson.

Sofia Jakobsson har fyra landslagssäsonger bakom sig, lika många år som utlandsproffs.
Fotbollsmässigt behöver hon sällan höja på ögonbrynen åt det oväntade. Det är inte utan att hon har ett extra öga för spelarna i landslagets portgång under träningspassen.
– Bra spelare som har visat form i Damallsvenskan, men jag har inte sett dem spela så mycket, säger hon och utvidgar bilden av uppstickarna.

– Hammarlund vet var målet är, en vass avslutare och bra i djupled. Stina Blackstenius är det första gången jag ser i aktion, stor och duktig i sitt närkampsspel.

Med andra ord, nya och fullvärdiga medlemmar i blågult.
– De är absolut med för att slåss om platser, kvaliteterna har de redan från sina klubblag, säger Sofia Jakobsson.

Återstår bara att göra skäl för anfallsstyrkan, upp till bevis mot Danmark.
– Vi får inte ha för långa avstånd utan hålla oss nära och kombinera. När vi använder farten i anfallsspelet är vi som bäst, men vj måste också våga gå på. Det har en tendens att bli lite alibispel ibland, hota och avgöra anfallen är viktigt, säger Lilie Persson.