Manager varnar för agenter

VM-bronset har öppnat intresset för spelaragenter i England som vill tjäna pengar. Doncaster Rovers Belles manager Glen Harris varnar för att Women´s Super League kan implodera, det vill säga rasa ihop om övergångssummor får rusa iväg.

I july värvade Chelsea Readings Fran Kirby för den uppskattade rekordtransfern 40.000 - 60.000 pund (lägg till en nolla för svenska kronor).
– Nästan alla spelare jag har pratat med i år har en agent, berättar Glen Harris i en intervju med BBC.
–De kommer med bud som är helt orealistiska.

Han jämför deras handlingssätt med grooming, det vill säga locka med förmåner och skapa närmare kontakt med spelare. Han säger sig ha bevis för att spelare under 18 år och som fortfarande är att betrakta som barn kontaktats på olämpligt sätt via sociala media.
– Min allmänna oro gäller för unga omtåliga spelares bästa. Jag kan se att några spelare lämnats i sticket utan någon klubb att spela för när deras agent satt ett för högt pris. Några agenter förstår inte var de ekonomiska gränserna ligger för klubbarna. Jag har talat med andra inom damfotbollen som säger att om det får fortsätta kan hela ligan braka samman som skett i andra länder.

De bästa spelarna i Englands toppliga såsom Manchester Citys landslagskapten Steph Houghton tjänar runt 65.000 pund om året. Enligt Professional Footballers' Association´s Matthew Buck är det mycket sällsynt. De flesta tjänar omkring 20.000 pund, men det finns somliga som bara tjänar 50 pund i veckan.
– Några yngre spelare får sina universitetsstudier betalda men äldre behöver ha ett annat jobb eller vara anställda för andra sysslor i sina klubbar.

Glen Harris kräver att förbundet (FA) tar tag i agenterna så att övergångssummorna inte får rusa iväg och att det skapas ett skyddsnät för yngre spelare.
– Vi vill att damfotbollen ska växa i England och att spelarna ska kunna tjäna sitt uppehälle som proffs, men det måste ske på ett ansvarsfullt sätt, understryker Glen Harris.