Hammarby slår samman pojk- och flickfotboll

Hammarby Damfotboll och Hammarby IF FF går ihop från och med årsskiftet främst för att ungdomsverksamheten på flicksidan inte har den större organisationen som finns på pojksidan.

Det råder ett enormt tryck på att få börja spela fotboll i Hammarby på såväl pojk- som flicksidan, skriver Hammarby Damfotbolls hemsida.
Under året har båda föreningarna suttit ner och sett över olika sätt att stärka flickverksamheten så att Hammarby ska kunna erbjuda en bra verksamhet för alla barn och ungdomar som vill spela fotboll.

De har enats om att gå hand i hand och slå samman ungdomsverksamheterna under Hammarby IF Fotbollförenings organisation. Flickor födda 2001 och yngre kommer redan från 1 januari 2016 ingå i samma organisation som pojklagen.
– Att få in flickorna i samma verksamhet kommer stärka Hammarby som helhet men även pojkfotbollen på många sätt. Det ska bli riktigt kul att få jobba med pojkar och flickor sida vid sida, på samma plan och att få börja göra samma resa med flickorna som vi redan påbörjat med pojkarna, säger Peter Kleve, föreningschef för Hammarby IF FF.

Inom Hammarby Damfotboll är A-laget och flicklagen med spelare över 16 år kvar under tidigare verksamhet, detta för att på ett naturligt sätt skapa en relation mellan A-laget och de äldsta ungdomsspelarna.
– Att slå ihop pojk- och flickverksamheten för barn under 16 år är ett ytterligare steg i vårt arbete att inte göra skillnad på barn som spelar fotboll och att ge samma förutsättningar för alla som vill spela. Fotboll är världens största sport och en sport för alla – därför känns det här som en naturlig utveckling, säger Fia Michelsson, ungdomsansvarig Hammarby Damfotboll.

– Hammarby har de senaste fem åren genomfört Sveriges största satsning på breddverksamhet för pojkar, vi har gjort detta lite i bakvattnet på den massmedialt uppmärksammade akademiverksamheten. Sedan 2011 har vi ökat från 850 pojkspelare till att i år vara över 2000 pojkspelare. Detta gör att Hammarby är den klubb som vuxit mest i Sverige under senaste fem åren. Det finns ingen klubb i Sverige som lägger de resurserna som Hammarby gör på breddverksamhet, och med sammanslagningen utvidgar vi vår breddsatsning än mer, säger Peter Kleve.