Viktor Eriksson räds inte för att bygga nytt - igen

Trots en högst oväntad andraplats i Damallsvenskan 2015 aviserade succétränaren Viktor Erikson att han skulle lämna Eskilstuna United. Beskedet kom med bara två omgångar kvar att spela när Eskilstuna hade guldläge. Nu när vi snart skiftar år summerar Viktor säsongen för damfotboll.com och pekar ut några nyckelhändelser samtidigt som han laddar för en ny, med nya spelare - i samma förening.
Viktor Eriksson, Eskilstuna Uniteds tränare reagerar. Foto: Bildbyrån

Det blev nämligen inget byte för Viktor utan han stannar kvar. På frågan om vad som föranledde att hans planerade för sin avgång säger han:
– Jag har varit tränare i Eskilstuna United i åtta år och under hösten kände jag att klubben och jag hade lite olika syn på hur vi skulle gå vidare för att utvecklas ännu mer. Jag tyckte inte att jag fick gehör för mina tankar och då tyckte jag att det var lika bra att göra en förändring för mig själv. I det läget kändes det rätt att meddela spelarna trots att två omgångar var kvar. Jag var aldrig orolig att det skulle påverka negativt, tjejerna är väldigt proffsiga i sitt tänk.

Det blev ändå att du stannade kvar som tränare och man är så klart nyfiken på vad som fick dig att ändra dig?
– Diskussionerna har handlat om hur vi ska vara organiserade för att bli ännu i bättre i framtiden. Nu är vi på väg åt samma håll, sitter i samma båt och jobbar ihop med samma syn på saker och ting, mer än så vill jag inte säga om det här, men jag är nöjd nu och vill bara blicka framåt.

Ni har målmedvetet byggt ett lag som skulle ta er till Damallsvenskan. 2013 nådde United målet. Om du skulle sätta fingret på någon enskild händelse – till exempel värvning, som gjort att ni lyckats så bra, vad vill du då lyfta?
– Det finns inte bara en sak som gjort det här utan som du säger är det ett långsiktigt mål föreningen haft att jobba mot. Om jag skulle lyfta något som fått stor betydelse för laget och i slutändan för hela staden var det värvningen av Sara Thunebro. Jag tror att jag kan säga att hon då var den enskilt viktigaste värvningen i klubbens historia. Sara var sportsligt självklar. Med henne i laget pekade vi ut riktningen och fick andra att vilja vara med på vår resa, förklarar Viktor.

Framgångrikt spelsystem

Under de två åren har ni hittat ett effektivt spelsystem. Särskilt 2015 kan man väl säga att ni hittat rätt med ert 3-5-2 med en utgångspunkt från stjärnmålvakten Emelie Lundberg, tre samspelta backar, ett rutinerat mittfält och vägvinnande forwards. Hur mycket trodde du själv inför säsongen att detta skulle hålla för att utmana om SM-guldet och vad avgjorde att ni till sist knep andraplatsen?
– Att vi hade ett starkt lag visste jag men om något sagt att vi skulle utmana om guldet hade jag nog skrattat lite åt det påståendet. Men vi hittade strukturen i spelet, även om vi slet lite med anfallsspelet till en början. När det sen började lossna även där för Gaelle Enganamouit och Olivia Schough och deras samarbete luckrade de upp flesta försvar i år. Det har visat sig att vassa målgörare är avgörande om man ska vara med och slåss i toppen.

Flera av spelarna har klivit fram och visat stora kvalitéer i år, men jag vill framhålla två på mittfältet som i mina ögon spelat avgörande roller, Sofie Persson och Petra Larsson, där den senare också fick göra comeback i landslaget men trots detta valde att sluta efter denna säsong.
– Oerhört nyttiga för laget och visst är det trist att Petra slutar men Sofie är kvar. Jag frågade faktiskt henne för en tid sedan om hon kunde komma på om hon någonsin gjort en bättre säsong. Sofie är en spelare som verkligen jobbar hårt i det tysta. Det är kul att du nämner henne för det är hon värd.

Värvat för framtiden

Ni har jobbat med att fylla flera luckor efter spelare som aviserat att de slutar spela eller som byter klubb, Petra Larsson som slutat och just Gaelle Enganamouit som också vann skytteligan med sina 18 mål och som flyttar till konkurrenten FC Rosengård. I skrivande stund har hela åtta nya spelare värvats, flera av dem med offensiva kvalitéer. Mittfältarna Ingrid Schjelderup och Marija Banusic och inte minst Mallbackens notoriska målgörare Mimmi Larsson. I valet av nyförvärv vad har den genomsyrade tanken varit?
– Om vi tittar på de som lämnat oss eller slutat är det många med stor erfarenhet och rutin från många damallsvenska matcher eller landskamper i bagaget. För framtiden gäller att vi ska fortsätta utveckla vårt spel och då behöver vi fylla på med dels några som har rutinen och dels med spelare som har färre damallsvenska matcher i bagaget men som vi tänker ska ha framtiden för sig hos oss. Det är en blandning som ihop med de spelare vi har kvar och som jag tror vi kan skapa ett slagkraftigt lag av. Visst kommer det att ta tid att spela ihop laget men vi bygger nytt för framtiden, avrundar Viktor Eriksson.

Text: Anette Börjesson

Lenn 2015-12-29 17:00

Oj mycket värvningar Eskil U gjort. Får säkert ihop ett bra lag. Det kommer säkert att stå mellan E U och Roseng. Visst ett tapp med Gaelle som FCR får nu nytta av. Hoppas att Mimmi L kan ersätta.