Växjö DFF når långt med talang(er)

När Östers IF lade ner sitt damlag inför 2014 samlades talangerna i Växjö-klubbarna i Växjö DFF, som var ytterst nära att ta hem div 1 Södra Götaland i fjol men där IFK Kalmar drog det längsta strået. Att inte vinna serien fick konsekvenser, många spelade bytte klubb eller valde att sluta. Så inför säsongen 2015 startade Växjö DFF om med mestadels unga talanger ifrån egna föreningen samt nyförvärv som plockades ifrån närområdet. Snittålder i laget låg på runt 19 år.

Ändå vann ni division 1 och sedan också kvalet. En oväntad men likväl stor framgång?
– Det var otroligt roligt och förstås en stor glädje för alla att vi klarade av den bedriften med de förutsättningar vi hade i början av säsongen, säger lagets tränare Pierre Persson till damfotboll.com.

Det är en ganska otrolig resa Växjö DFF gjort då ni med ett nästan helt nytt gäng unga talanger sprang igenom division 1 på 58 poäng varav 19 vinster, 1 oavgjord och 2 förluster och med 109-16 i målskillnad. Kan du sätta fingret på något specifikt som ligger bakom framgången?
– Vi gillar att jobba med talangutveckling och med det i vårt fokus har vi lyckats få fram bra spelare och det kan man väl säga gav rejäl utdelning ifjol. När säsongen startade hade vi inget annat i tankarna än att ta en match i taget och tjejerna anammade verkligen detta. Den ena matchen lades på den andra och när man är inne i en vinnande spiral föds många bra tankar. Men jag vill framhålla spelarnas goda disciplin och attityd under året. Utan deras brinnande intresse och den energi och tid de lagt ner hade inte detta hänt, föklarar Pierre.

Att det finns talang i laget märks när man kollar vilka som senast var uttagna till landslagsläger på Bosön. Växjö DFF har tre spelare bland de 40 kallade, Nellie Ohlsson, Anna Anvegård, och Amanda Persson.
Men hur står ni rustade nu inför Elitettan. Det är ett ganska stort hopp upp bland fler lag som har både kunnande och rutin från flera års spel i serien?
– Vi har stommen i laget kvar. Vi hade bara en målvakt Elin Stern, då Elvira Jönsson korsbandsskadades, så två nya målvakter Jennie Svärd Husu och Lisa Elg har ökat konkurrensen. Vi har också lyckats knyta till oss lite rutin i Venera Rehxi från damallsvenska Linköpings FC, Emma Andersson ifrån Vittsjö GIK och Jonna Ståhl ifrån IFK Kalmar och kanske kommer det någon mer vad det lider.

Växjö DFF drar publik till sina matcher. Ifjol toppade ni med 1.800 i kvalet och snittade 300 på era hemmamatcher i division 1. Att gå upp i Elitettan lär väl inte minska publiktillströmningen?
– Nej, det finns ett sug efter mer och jag hoppas att vi kan hålla det suget uppe under säsongen. Att få möta lag Hammarby, AIK och Sunnanå blir en ny upplevelse, nämnkunniga lag som och lär dra extra publik. För att inte tala om att vi får ett derby mot IFK Kalmar att se fram emot igen.

Och målsättningen blir….?
– Vi fortsätter på den inslagna linjen med korta målsättningar, en match i taget helt enkelt och jobba med de förutsättningar vi har. Vi vet att det blir tufft och förväntar oss inget annat än ett lärorikt år, säger Pierre.