Petronella Ekroth till Djurgården

Hammarbys mittback förra säsongen Petronella Ekroth skiftar klubb till Djurgården. Där får hon dessutom sin mamma Yvonne som tränare. Det blir första gången i Damallsvenskan en kvinnlig tränare har sin dotter i laget.
Petronella Ekroth. FOTO: Anders Henrikson (arkiv)

Petronella Ekroth spelade 20 av 22 matcher från start i Hammarby under 2015, de två matcher hon missade berodde på sjukdom. Nu är hon klar för Djurgården, kontraktet är på två år.
– Petronella är en pådrivare och ledartyp med erfarenhet från Damallsvenskan vilket är jätteviktigt för oss. Hon är bra i huvudspelet, läser spelet bra och har ett bra tillslag. En mycket bra värvning för oss, säger sportchefen Kristian Kinnunen till Djurgården

– Fotbollen är nummer ett för mig och i Djurgården kan jag fortsätta satsa då jag bor och jobbar i Stockholm. Jag har hör en hel del av ledarna om vad som händer i klubben och det känns som en spännande resa, man satsar verkligen på damlaget. Jag har tränat två pass med laget och det kändes väldigt bra, menar Petronella.

Mycket av det Kinnunen säger stämmer överens med Petronellas syn på sig själv som fotbollsspelare.
– Jag är nog en ledare och försöker alltid peppa mina lagkamrater och styra och ställa på planen. Jag är tvåfotad, en bra passningsspelare som vill ha mycket boll, en bra huvudspelare och följsam i defensiven.

Petronellas efternamn låter kanske bekant för den som följer damfotbollen i Djurgården, och mycket riktigt så är huvudtränaren Yvonne Ekroth Petronellas mamma. En lite ovanlig situation.
– Det ser jag bara positivt på, men kanske behöva jag prestera ännu mer för att ingen ska tro att jag spelar på grund av henne. Vi har pratat mycket om det och hon ställer höga krav på mig. Hon om någon känner till mina svagheter och styrkor och vad jag måste förbättra, så det kommer att vara utvecklande. När jag är på planen är hon min tränare och inget annat och jag måste kunna vara som vem som helst i laget för att kunna prestera.

Rufus 2016-02-02 11:54

Historiskt! Ja, mor och dotter i ett och samma allsvenska lag är unikt - fast jag var säker på att det bara var en tidsfråga innan Petronella skulle gå över till "morsans" klubb. Finns förstås både för- och nackdelar med ett dylikt familjesamarbete. Petronella kommer att känna viss press på sig att göra en mer än godkänd säsong och var säker på att många kommer att leta med ljus och lykta efter allt som luktar nepotism. Men ändå - lycka till, Petronella! :D