Minskad spelartrupp kräver nollvision för skador

För Linköpings FC, fyran i fjolårets Damallsvenskan, var ett av detta års mål att hålla sina spelare friska och att försöka utmana favoriten FC Rosengård om SM-guldet. Att då få hem landslagsspelaren Jessica Samuelsson skadad efter landslagslägret i Göteborg var förstås en missräkning för tränare Martin Sjögren.
Martin Sjögren, tränare Linköpings FC. Foto: Bildbyrån

– Javisst, det är aldrig kul när det händer. Man kan väl tycka att det inte är något att oroa sig för så här tidigt på säsongen men det finns ändå alltid en risk att den här typen av skada (muskelbristning i låret) hänger med under säsongen. Helt klart bekymmersamt, säger Martin till damfotboll.com.

Annars har ni lagt lite fokus på att vara noggranna med att hålla koll på spelarnas fysik och se till att hålla dem i spelbart skick, inte minst viktigt med tanke på att LFC minskat ner truppen en aning?
– Vi har en nollvision vad gäller skador och med en liten trupp är det viktigt. Att få en spelare skadad är sämsta tänkbara utvecklingen för henne, och så klart tänker jag på Jessica som får en liten tråkig start på sin säsong och säkert är borta 3-4 veckor från skadetillfället. Det är några färre spelare i truppen i år jämfört med ifjol, men det känns som en bra blandning med några som är yngre och som behöver tid för att bygga upp sig fysiskt men som var med och kände på lite ifjol och redan tagit steg i sin utveckling.

Om man tar en titt på de svenska spelarna i er trupp så är de förhållandevis unga. Av dem är Jessica Samuelsson äldst med sina 24 år. Ni satsar ungt på målvaktssidan också där ni har Cajsa Andersson och Matilda Haglund. Ska de klara att ta vid efter erfarna Katie Fraine som stod ifjol?
– Det är tanken och vi gör som du säger ett medvetet val genom att värva utvecklingsbara unga svenska spelare med hög ambition att utvecklas i sin framtida fotbollskarriär. Cajsa Andersson var med redan ifjol och Matilda kommer ifrån Elitettan-laget Lidköpings FK. Båda är absolut jättefina målvaktstalanger som det är roligt att jobba med.

Ifjol var det tätt, tätt uppe i toppen av Damallsvenskan. Linköpings FC kom fyra bara 7 poäng bakom slutsegrande FC Rosengård. Ni hade SM-guldet inom räckhåll men man kan säga att det slank ur näven. Hur tänker du om det idag?
– Att det blev en fantastisk rolig utveckling och även avslutning av Damallsvenskan, kan jag väl kosta på mig att säga nu, skrattar Martin.
– Javisst var vi nära och visst hade vi ambitionerna att vinna men då får man inte göra misstag under säsongen. Vissa poängförluster vill man ha ogjorda helt enkelt. Men det är bara att göra om och göra bättre.

Är FC Rosengård åter att betrakta som favorit att vinna Damallsvenskan?
– Ja, absolut. Det var starkt av dem att klara fjolårets turbulens med tränarbyten och spelare som flyttade mitt i säsong. Dom har förvisso tappat en del spelare men har lyckats värva bra så FCR får nog stå ut med att bära favoritskapet även i år, avslutar Martin.

Linköpings FC spelar sin första träningsmatch på lördag mot danska topplaget Fortuna Hjörring.

The Observer 2016-02-06 22:21

Jodå, goda tankar och avsikter från Sjögren, men och ett stort men: hur många klubbar, med eller utan landslagsaktuella spelare, lyckas hålla i stort sett alla skadefria en hel säsong? Just det....nada?

Att satsa ungt, svenskt och gärna med regional förankring är nog klokt och bra för svensk damfotboll på sikt. Om det sedan leder till åtråvärda titlar och internationellt spel är mer osäkert.

Vad Sjögren naturligtvis INTE nämner är den andra sidan av saken. En större trupp med bibehållen ambition att ta en topplacering kostar pengar. En sådan större trupp skulle naturligtvis minska känsligheten för laget om (eller snarare tyvärr när) spelare råkar ut för skador. Att satsa ungt och svenskt går också att göra för en billigare penning, även om jag tror att Sjögren med kollegor är genuint tilltalade av att kunna utveckla spelare till högre nivåer.

Jessica Samuelssons muskelbristning ligger helt i linje med en annan, nämligen klubbens "ekonomiska muskelbristning" - något som exempelvis Rosengård inte tycks lida av. Allt är inte pengar, men tyvärr mycket.....

mia.e. 2016-02-06 23:25

The Observer hann skriva vad jag tänkte när jag först läste, apropå skador... Att ha en nollvision i skador - har inte ALLA klubbar det, en ambition att HELT slippa skador? Har någon klubb lyckats med det, att helt avstyra skador? Det känns lite som att göra ett uttalande om en självklar sak - "vi vill inte ha några skador" - för att efter säsongen, när man ser tillbaka till den säsong som varit, där det säkerligen kommer att finnas med någon utmattnings- och trötthetsrelaterat skada av någon form i truppen, tvingas medge att nollvisionen inte uppnåtts. Blir det inte lite trist att i slutet av säsongen medge att klubben inte levt upp till en redan från början orealistisk ambition om en nollvision? Det förstås, om man inte redan från början har ett externt något utanför klubben som man tänkt peka ut som anledningen till de skador klubben drabbats av under säsongen...?

Jag var tvungen att kolla lite, så jag inte missar här, men det stämde vad jag mindes att LFC har haft problem med rätt mycket skador inom klubben, jag tänkte närmast "det där året" nyligen (var det inte värst 2014?) när det kändes som det var något i skadeväg i en jämn ström efter matchhelger. Jag vet inte om jag har rätt här men sammanföll det med ett år då man nyligen bytt eller gjort något nytt med underlaget man spelar på i hemmaarenan? Om omställningen, kanske en stummare botten än tidigare, påverkat spelarnas muskler, ben...? Slitit lite mer än tidigare? Under en omställningstid kanske? Eller har LFC haft skadeproblem under en ännu längre tid?

Det här bekymret som LFC och även andra Damallsvenska klubbar har med skador får mig att undra över träningsmängd och hur intensivt klubbarna tränar... Hur många träningspass i veckan har spelarna - och hur fördelar sig de över veckan? Och hur många olika planer, när de är ute på planer, tränar de på?

Just nu har Samuelsson en muskelskada och Vera Diatel -? - är långtidsskadad, hörde jag det rätt? De är de skadebekymmer som är kända...

Martin 2016-02-07 01:50

LFC har nästan varje säsong jag sett dom haft problem med skador och det har INTE blivit värre sedan man gick över till konstgräs (som jag antar är vad Mia.e syftar på). Om något var den katastrof till gräsplan man hade att tillgå på gamla Folkungavallen en hälsofara.

Samuelsson skadades på en landslagssamling och det är ju välkänt att landslaget har en tradition av att köra stenhårda pass med spelarna just under en känslig del av försäsongen vilket vi kunnat se när flera spelare förutom Jessica drog på sig skador av varierande allvarlighet.

Rent generellt så kan jag känna att man ibland tycks ana att damspelare har svårt att säga ifrån när de känner sig slitna. I Sundhages damlandslag är ju risken uppenbar att du som 'ny' inte får någon mer chans om du känner dig sliten och tackar nej och därför misstänker jag att en hel del spelare chansar när de skulle må bättre av att stå över.

Vad gäller LFC så låter det bra om man försöker få ner skadefrekvensen. Jag vet att spelare tidigare säsonger spelat matcher där de borde stått över (med resultatet att de sedan tvingats stå över senare istället) och jag hoppas att så inte blir fallet i år.

Mot Fortuna så vilade man ett antal spelare och det tycker jag är bra, när man har så pass få nya att spela in så är det ingen idé att chansa då de flesta ju redan känner varandra utan och innan. Mycket gott första intryck av Alexandra Lindberg som jag tyckte såg väldigt säker ut i framförallt spelet med boll, hoppas verkligen hon får fler chanser även när Jessica är tillbaka i spel för där tror jag LFC kan ha ha gjort ett riktigt fynd.

Lenn 2016-02-07 12:04

Ja min uppfattning också att Lin haft ovanligt mycket skador på sina spelare. Skadeförebyggande träning behövs och att inte kanske chansa i alla kampsituationet. Annars positivt och bra satsning på unga svenska spelare. Hoppas det går bra och noll skador.