Nytt svenskt fotbollslandslag

Ett flicklandslag i Futsal kommer att bli verklighet inom kort, det avslöjandet levererar Svenska Fotbollförbundets Karl-Erik Nilsson inför helgens SM-slutspel i Uddevalla.

Ett flicklandslag i Futsal kommer att bli verklighet inom kort, det avslöjandet levererar Svenska Fotbollförbundets Karl-Erik Nilsson inför helgens SM-slutspel i Uddevalla.

Karl-Erik Nilsson är en stor tillskyndare av denna globalt snabbt växande variant av inomhusfotboll. En variant som snabbt har etablerat sig som världsledande och tveklöst kommit för att stanna.
– Futsal blir bara större och större. Inte minst här i Uddevalla märker vi ett stort intresse. Jag ser fram emot den här finalhelgen, säger förbundsbas Nilsson, själv Udddevalla-bo, som för övrigt kommer att sitta på läktaren och dessutom agera prisutdelare när titlarna väl fördelats.

För att ytterligare belysa svensk futsals ökande betydelse avslöjar Karl-Erik Nilsson en liten nyhet.
– Ja, vi har faktiskt fått en inbjudan av UEFA, det europeiska fotbollförbundet, att vara med om en pilotturnering. Där ska Spanien, Italien, Portugal och Sverige ska, under 2016, genomföra en inbjudningsturnering för flicklandslag. I ungdoms-OS kommer det nämligen sannolikt att bli futsal för flickor. Nu har alltså vi fått chansen tillsammans med de här tunga och etablerade nationerna föra futsal till ytterligare en dimension. På det sättet blir det första gången vi ställer ett landslag i futsal för tjejer på benen. Det är spännande och onekligen en fjäder i hatten för svensk futsal, säger han.

På damsidan är följande lag klara för SM-slutspel i Futsal den 20-21 mars: IFK Göteborg, Lindahl FF (Stockholm), Sätra (Stockholm), och Holmalunds IF Alingsås.

Text: Mikael Ljungberg