Lina litar på nya spelsystemet

Ihop med spelare som Lotta Schelin, Caroline Seger och Hedvig Lindahl är FC Rosengård-backen Lina Nilsson med sina runt 70 landskamper en av de mest rutinerade spelarna i landslaget. Men spelsystemet är nytt när de tillsammans står inför uppgiften att kvala för en biljett till OS i Rio denna sommar.
Lina Nilsson tror på möjligheten att fixa en OS-biljett till Rio. Foto: Bildbyrån

– Det nya märker man framför allt i vårt försvarsspel, hur vi jobbar över hela plan, att folk börjar känna sig säkrare, vet vad de ska göra. Lägg till att vi har ett bra omställningsspel med forwards som springer ifrån vilken backlinje som helst så kan jag inte säga annat än att det ser väldigt bra ut, säger Lina till damfotboll.com.
– Om jag skulle önska något så var det att vi hade haft lite mer tid för att spela ihop oss, vi får ju bara en träning nere i Holland innan det är match men det är som det är...

Lina har spelat såväl OS som VM och EM där de två senare slutspelen alltid föregås av kval. Till OS i London 2012 gick Sverige direkt i kraft av VM-bronset i Tyskland året före. Den här gången måste man kvala mot tre andra lag i serieform. Endast en plats står på spel för att få resa till Rio.

I januari hade det svenska landslaget en samling i Göteborg samt en avslutande match mot Skottland. Under lägret gnuggades det nya spelsystemet 4-3-3.
Hur viktigt skulle du säga att det är att gå vidare från kvalet?
– Klart att det är mycket viktigt, vi har ännu inte missat något OS sen damfotboll kom med. Men man ska ha klart för sig att det inte kommer att bli lätt. Det är fyra topplag i Europa (Sverige, Norge, Schweiz och Holland) som möts och jag tror att den som prickar formen bäst fixar det. Det är svårtippat men om vi spelar som vi kan och som vi jobbat på det senaste så vet jag att vi har en stor chans, rundar Lina av.

Sverige inleder mot Norge på onsdag. Alla tre matcherna spelas i Rotterdam och sänds i Kanal 5.