Pauline Hammarlund jagar ny formtopp i OS-kvalet

Pauline Hammarlund gjorde en snabb landslagsresa i höstas. Genombrottet och målsinnet lovar gott, samtidigt har nivån på motståndet skruvats upp några snäpp.
Pauline Hammarlund under ett träningspass i Rotterdam. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

– Det är speciellt med försäsongen när det finns ett OS-kval med. Jag ser fram emot det, men det kommer att bli riktigt tufft, säger hon.

Snart väntar tre matcher utanför det bekanta säsongsschemat. Tidig mars handlar normalt sett om uppbyggnadsträning för spelare från svenska klubbar, Hammarlund har nyss bytt från Piteå till Kopparbergs/Göteborg.

Landslaget brukar bjuda på utflykt och lite test i Algarve, nu är allt betydligt mer tävlingsinriktat. Utsikten att försvara platsen i ännu ett mästerskap har präglat verksamheten länge.
– Vi gjorde mycket på förra lägret och det gäller att fortsätta på det spåret. Fila det sista på spelsättet, säger Pauline Hammarlund och berättar om en förändrad vardag när Norge, Schweiz och Holland blev konkreta mål även för henne.

– Man kunde ju inte vara säker förrän för två veckor sedan när uttagningen kom. Det är inte det lättaste att hitta den trygga känslan. Normalt under säsongen hittar man rytmen med träning och matcher varje helg. Nu är formen svår att värdera men jag hoppas kunna behålla det jag gjorde förra året.

Hur har du gjort?
– Speciellt de senaste veckorna har jag lagt upp träningen för att inte vara sliten, annars brukar det vara en tuff period nu. Mycket är upp till en själv, göra vad man kan för att inte vara för tung i benen. Jag har haft kontakt med fystränare och haft ett bra program.

Som landslagskomet har Hammarlund helt givet med sig mycket självförtroende till kvalet.
– Skönt att ha det i ryggen och jag vill utnyttja det på bästa sätt. Det är kort till första matchen och inte mycket tid att visa upp sig.

Mål på mål i tre matcher
När Sverige startade om efter VM fick målsprutan göra flera avtryck än i serien. Löftet höll också i landslaget, Hammarlunds form var lika sprakande i blågult.
– Det blev lite av mitt genombrottsår, det gick väldigt bra i Piteå och jag kände att jag hamnade i flytet. Sen kunde jag ta med mig det in i landslaget.

Hittills har hon tre inhopp som gjort skillnad och lika många mål.
En halvlek mot Moldavien gav nätrassel i debuten. Mot Polen räckte planen att fortsätta hota för att hålla i den blågula dominansen.
Efter vinterledigheten visade hon energi under en blixtrande avslutning till två mål som fullföljde 6-0-segern mot Skottland.
– Jag har pratat mycket mot Pia om att göra det jag är bra på, våga visa mina spetsegenskaper. Det är mycket respekt och mycket storstjärnor men jag måste visa vad jag går för, säger hon.

Träningsmatch och EM-kval mot långt lägre rankade nationer i all ära. Snart väntar kvalnerver och helt andra matchbilder än total svensk kontroll.
När anfallaren ser sin fjärde landskamp an gör hon det med vetskapen om att mycket står på spel.
– Avgörande matcher som betyder något direkt, det är något nytt. Extra kul och extra nervöst, hela OS-kvalet känns ovisst, säger Pauline Hammarlund.

mia.e. 2016-03-01 15:46

Ung, eller ny i Damlandslaget, men hon har visat att hon är lika bra som någon annan. Ibland, och i skarpt läge, är det bara instinkten som gäller - och det man har, det har man. När läget uppstår. Om det blir i detta OS-kval eller i framtida "stormatcher" hon får sätta målen hon har i sig... :)

Ja, det är verkligen ovisst i det här kvalet, mellan lagen om sista 'biljetten'! Tuffa matcher, tänker man. Man känner av att man så här vid sidan av allt inte vet något om de andra lagen, just, damfotbollen som är nästan helt utan matchbilder på regelbunden basis, inte alls det utbud av matcher att se som herrfotbollen ofta har, och som publiken då kan 'bedöma' själva och göra sig en föreställning om...

Återstår då andrahands referat...

Jag vet att vi har bra spelare, jag vet att vi har mycket erfarenhet kring laget, det tror jag på. Fastän en hel del 'går emot' i tiden etc.

Det finns så tydligt en lust att spela i laget med det nya spelsystemet, det är bra!