Tufft OS-kval väntar för Sverige

Sveriges första motståndare i OS-kvalet är Norge. Grannarna i väst är välbekanta motståndare och en vinst mot dem kan bli nyckeln till ett lyckat OS-kval. Att det är en svår öppningsmatch är alla väl medvetna om inte minst förbundskapten Pia Sundhage som själv spelat en och annan viktig match mot just Norge.
veriges förbundskapten Pia Sundhage blir intervjuad efter en träning inför OS-kvalet. Foto: Bildbyrån

Pressen på detta svenska lag är stor. Om Sverige inte vinner OS-kvalet är det i så fall första gången som svensk damfotboll missar ett stort mästerskap. När det kommer till Norge är de ett dokumenterat bra mästerskapslag men orutin finns och vad kan det faktum, att Norge kommer utan en av världens bästa målvakter Ingrid Hjelmseth och där Cecilie Fiskerstrand med sex landskamper istället är förstavalet, betyda för svensk del?
– Det är klart något för oss att utnyttja för den målvakt som står i stället har ju inte tillnärmelsevis lika stor rutin om Ingrid har. Men man kan ju inte dra förhastade slutsatser av det utan vi måste göra vårt för att göra det svårt för dem och gärna behålla bollen på den norska planhalvan. Det finns mycket kvalité i det norska laget där bland andra spelare som Ada Hegerberg och Caroline Graham Hansen är riktigt vassa. Att det lär komma att en och annan långboll från norskt håll mot vår backlinje vet vi och då måste spelarna vara beredda, kommenterar förbundskapten Pia Sundhage.

Vad blir nycklarna för svenskt vidkommande för att lyckas vinna OS-kvalet?
– Det känns bra i truppen, stämningen och skadeläget är bra. Det tycker jag ger en indikation om att OS-kvalet kan en rolig turnering. Vi ser framemot matcherna och ska fullfölja med det spel vi hade mot Skottland. Använda oss av våra snabba spelare i offensiven och spela tryggt i försvarsspelet. Vi har ju lite att välja på framåt och alla spelare är snabba men också lite olika i spelstil. Det gör det svårt för motståndarna. Kan vi sätta tryck framåt och skapa respekt hos motståndarna så kommer det att gynna vårt spel i alla delar, säger Pia Sundhage till damfotboll.com.

En framgång i första matchen ger självkänsla som går att utnyttja i de fortsatta matcherna. Om du rankar lagen vilka står som favoriter och varför?
– Norge gör oftast bra ifrån sig i mästerskap och vi är bäst rankade men gamla meriter ger inga vinster per automatik. Nu gäller det att starta från scratch och för våra spelare att ta det svenska spelet till fler framgångar och vi vet ju att både Schweiz och Holland är två riktigt bra lag. En bra start och en bra form för dagen är faktorer att räkna med, avslutar Sundhage.