Magdalena Ericsson ingen kantboll i kantroll

Kontinuitet i mitten och spännande namn på kanten. Sveriges nya försvarsgiv håller ställningarna med Magdalena Ericsson som starkt tillskott till vänster.
Norgematchen gav sköna vibbar, Magdalena Ericsson utstrålar lugn inför nästa kvalduell. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Hon var VM-reserv men ströks från listan på grund av skada. Med hösten kom en ny vår för Linköpingsbacken i landslaget och på plats i Rotterdam är hon förstavalet på sin position.
Snabbt marscherat av 22-åringen efter flera fina säsonger i klubblaget.
– Otroligt roligt, det var inget jag riktigt trodde på. När Thunebro (Sara) slutade fick jag min chans, det är kul att ha fått förtroende, säger hon ödmjukt.

Uttagningen bygger ju på fler faktorer än föryngring.
– Jag är lite unik, jag och Jonna Andersson är de enda vänsterfotade vänsterbackarna.

Trots en kort blågul karriär är hon redan kvalvan. Några inhopp för två år sedan stökade undan nybörjarnerverna, sedan återkomsten är rollen mer utmejslad.
Magdalena Ericsson är en av spelarna som Pia Sundhage litat till från början av 4-3-3-resan. I förändringsarbetet kan hon förhålla sig till samma system som i vardagen.
– Vi har börjat spela 4-3-3 i Linköping, fast där är jag mittback. Det passar laget här bra, vi har tre superbra forwards som startat och tre på bänken. Kul att lära känna spelsystemet och se att det fungerar mot riktigt bra motstånd.

Kompetens på två positioner talar för att det finns mer att hämta av hennes elitutveckling. Platsbytet kräver sin spelare för att lyckas.
– Det är stor skillnad. Ofta blir man lite isolerad ute på kanten i ett 4-3-3, men jag vill inte ut och ragga på kanten när jag har så mycket spel bakom mig. Man får anpassa sin position efter hur det går, när vi tar ledningen tar vi ner positionerna, säger hon med Norgematchen i färskt minne.

– Vi kontrollerade i princip med försvarsinsatsen. Det är tryggt och verkligen något att bygga vidare på. I slutet gick vi ner på fembackslinje, det kändes lite stabilare. Bra att veta att det fungerar.

Backlinjen löste balansen, med frejdig offensivlusta var Magdalena Ericsson också farlig framåt i sin viktigaste insats hittills för Sverige.

Som bäst utan stress
Trots det höga tempot i spelvändningen hade hon tekniken i ordning för inlägget till segermålet.
– Jag kunde fokusera på mitt tillslag, när jag inte är stressad blir det som bäst, säger hon och går framåt på fler fronter.

Som hörnläggare ställs andra krav på taktik och precision, Ericsson har servat till nätrassel också på det sättet men ser gärna mer spets i kommande matcher.
– Jag uppskattar förtroendet, senast var hörnorna okej men lite för långa. Målvakten kunde gå på dem, säger hon.

Med två dagar kvar till duellen med Schweiz verkar motivationen vara på topp. Faktiskt så mycket att Magdalena Ericsson hämtar inspiration från både egna upplevelser och andra siffror.
– Jag blev taggad av att se Nederländerna möta Schweiz, särskilt resultatet 4-3. Känslan är att båda lagen är bättre offensivt än defensivt. Vi kommer att möta skickliga lag, säger hon.