Stina Blackstenius kliver fram i anfallskonkurrensen

Dagen efter vinstmatchen mot Schweiz var lugnast hittills på den svenska kvalresan i Holland. Träningsfritt och spelarna kunde smälta intrycken under avslappnade former.
Stina Blackstenius blir allt mer bekväm i den tuffa landslagskonkurrensen Foto: Bildbtrån/Carl Sandin

– Jag tror det är viktigt med en extra dags vila, det behövs för att samla ny energi och krafter till nästa match, säger Stina Blackstenius.

Stina Blackstenius får summera sin debut i OS-kvalet, var anfallare i andra halvlek mot Schweiz.
– Klart att det är nervöst, men det är också väldigt kul och det gäller att passa på och njuta. Det var en rolig match att komma in i. Det blev mycket löpa men också att spela smart och försöka hålla i bollen. Vi har ledningen, det måste man ha i bakhuvudet, säger hon.

Känslan att gå från seger till seger landar också skönt för landslaget, även om Blackstenius inte vill fastna i det som varit.
– Sista matchen blir spännande och helt avgörande.

Ända sedan debuten 2013 har den kraftfulla forwarden varit ett namn att uppmärksamma i Linköpings FC. I somras var hon tongivande spelare och målspruta bakom guldet i U19-EM.
– Det har gett mig jättemycket. Jag kan titta tillbaka än idag och glädjas åt att jag fått med mig mycket och känner mig glad över att vara med om allt.

Första kallelsen till A-landslaget kom sent på höstkanten, under OS-kvalet känner hon igen bubblan och koncentrationen från mästerskapet.
– Det är matcher som är roliga att spela, där det betyder någonting få vara med och man känner att varje match är betydelsefull.

Lika viktig är träningstiden, samvaron under hela samlingen med spelare hon precis börjat att lära känna. Blackstenius blir allt mer bekväm i den tuffa konkurrensen om de offensiva platserna.
– Jag har fått spela mer än jag kunnat hoppats på, redan på första lägret (EM-kvalet mot Danmark, journ. anm.), mot Skottland och inhoppet senast, säger hon och uppmärksammar skillnaden jämfört med U-landslaget.

– Den stora skillnaden är tempot, farten i spelet. Sen är ju de allra bästa spelarna i Sverige med, det gör skillnad individuellt sett.

Hur passar du in i fart och fläkt-spelet?
– Det passar mig rätt bra, vi har också bytt till det i Linköping. Det blir kreativt och mycket fart med tre forwards i försvar och ger bra möjligheter.

Sverige har OS-platsen inom räckhåll, Stina Blackstenius har redan ringat in en formtopp att arbeta mot i ett annat internationellt mästerskap, U20-VM i Papua Nya Guinea i månadsskiftet oktober/november.
– Just nu är det långt borta. Klart att det skulle vara en dröm att få vara med om OS men också U20-VM med laget som vi har haft. Det finns med i planen att vara i så bra form som möjligt då.

Formen fixas allra bäst i LFC där Blackstenius blivit mer skottvillig, hade en fot med i cuptriumfen ifjor och hittar motivation för att hålla i utvecklingen.
– Jag jobbar mycket med tekniken. Det är mycket avslut, gå på inlägg med olika typer av mottagningar, säger hon avslutningsvis.