Hedvig Lindahl säkerheten själv i OS-kvalet

I Rotterdam förvaltar Hedvig Lindahl sitt fina fjorår med en stark start på 2016. Hög lägstanivå och en självklar, röststark närvaro kännetecknar Sveriges förstamålvakt.
Hedig Lindahl säker förstamålvakt i den svenska målet. Foto: Bildbyrån

På det svenska spelarhotellet spirar glädjen på ett stort bröllop. Måhända en markör om hur Hedvig Lindahl hittat sig själv som spelare och lagt undan motiga mästerskapsår tidigare i karriären.
Numera har hon inte bara sig själv att se till. Sedan Lindahl bildade familj och blev förälder har fler bitar fallit på plats på planen. Hon ger ofta uttryck för tankesättet att vara i nuet.
– När jag spelar hjälper det mig att inte vara rädd för eventuella misslyckanden. Det finns en alltid en grundtrygghet som är viktig och gör att jag vågar ge mig in i situationer.

Med erfarenheten sitter stresshanteringen i ryggmärgen. I OS-kvalet har Sverige haft 1-0-ledning i tre av fyra halvlekar, svaga nerver göre sig icke besvär för att hålla ut.
– Jag löser det genom att fortsätta jobba, inte komma in i att det står 1-0, eller vilken minut det är. Jag vill ha koll på hur de löper, fortsätta prata och se hur vi styr dem i varje stund. Då hinner inte nervositeten få fäste.

Hade du förväntat dig försvarsspelet som blivit med 4-3-3?
– Jag tror att spelsystemet spelar roll men också att alla som var med grävde i oss själva och kände att det vi gjort inte var bra. Dessutom tror jag att folk har energi, kommer inte från skada hit. Det gör att vi orkar spela.

Efter 15 landslagsår och rekord i antal målvaktslandskamper hamnar Lindahl högt bland Pia Sundhages förtroendevalda.
Nummer ett mellan stolparna i ett svep sedan början av 2014, snart väntar utmaningen från den nya målvaktsgenerationen.
– Det ser spännande ut, många vill och uttalar att de satsar, man behöver mål orka med situationen som målvakt.

Vad innebär det för dig?
– Jag har alltid haft som mål att bli världens bästa, då ska jag kunna ta vilken utmaning som helst, säger Lindahl rättframt.

OS-kvalet överskuggar allt i dagarna, för Lindahl väntar sedan den andra säsongen med Chelsea.
Individuell utveckling står högt på agendan, men det är lika mycket en spännande tid att spela i den engelska ligan.
Klubbnamnet klingar av resurser och makt, damlaget tar allt fler steg mot att stå på egna, starka ben.
– Målet är att damlaget ska få bättre förutsättningar. En tydlig grej var när vi åkte till Paris och blev bjudna med in i herrarnas byggnad till frukosten som de äter jämnt.

Det kanske inte låter så mycket för världen men det är ju mycket, säger Lindahl och nämner i förbifarten att ett slags samarbete över A-lagsgränserna är på gång för målvakterna.
– Det har blivit för mycket snack och har inte hänt än, förhoppningen är att vi ska träna tillsammans med herrarnas målvaktstränare. Det beror också på hur det ser ut runt herrlaget.

Med bara en kvalmatch är det svenska laget fullpumpat med självförtroende. Drömstarten mot Norge har svävat vidare i en högst påtaglig verklighet.
– Det är fortfarande drömläge. Sen visst, det räcker med en poäng hit och dit men vi kan inte ställa ut skorna, det är fortfarande tre lag som har chans att gå vidare.

Håller ni nollan igen är ni med i OS, det måste vara en bra morot?
– Jätteroligt, men vi får ändå se till gå för att göra mål och attackera. Man sätter sig i skiten om man tror att man kan försvara sig till en seger, det tror jag inte på alls, säger Hedvig Lindahl.