Olivia Schough sätter fotbollsskorna framför glada galoscher

För ett par år sedan var hennes landslagsplats ifrågasatt och hon hade svårt att få speltid i sina klubblag. Olivia Schough är fortfarande samma glädjesprudlande jag, nu är det anfallskunnandet som smittar av sig.
Olivia Schough positiv inför den avgörande OS-kvalmatchen mot Holland. Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

– Jag tänker på det nästan varje dag. Det är helt otroligt att jag är där jag är just nu, sedan jag kom till Eskilstuna har det bara gått framåt, säger hon.

Efter några lärorika men tunga utlandssäsonger landade Schough i Sörmland och fick karriären att ta fart på allvar.
Under 2015 hjälpte hon Eskilstuna till andraplatsen, fick göra VM-debut i Kanada och visslade fram på sin höstflank i blågult.
– När jag gjorde mål i Moldavien kände jag att det var länge sedan. Jag körde bara på, fick starta i nästa match. Självförtroendet ökade och jag tog vara på det.

Schough står för fler lyckade framspelningar än mål, trivs i en flexibel roll med positionsbyten på coachens order och finner sig snabbt.
Mot Norge attackerade hon från både höger och vänster, I Schweizmatchen blev det start längst fram och avslutning på mittfältet.
Den centrala rollen är mer än vad vardagen i Eskilstuna kräver.
– Som mittfältare kan jag bidra med mitt passningsspel och det tekniska. Sen har jag mycket att lära, det är mer defensivt arbete som kan vara lurigt emellanåt.

Holland påminner om Sverige
Den allmänna meningen är av samma innebörd som lagets interna. I två täta dueller har Sverige spelat säkert i försvar men stirrigt i anfall.
Holland har byggt en större berg- och dalbana med ojämnt spel men desto mer flyt framåt.
– De har ett riktigt starkt offensivt lag, lite likt oss men de har verkligen lyckats med sina djupledslöp och passningar emellan, säger Schough.

– Inför detta kvalet vann de mot världslag (Frankrike och Japan, journ. anm.). De är riktigt på G.

Och för er handlar det om att utmana och använda kanterna mer?
– Ja, mot Holland kan det vara en stor nyckel för att vinna. Vi har haft mycket djupledsspel men har inte hittat så många kombinationer mellan oss tre där uppe. Det hoppas jag att vi kan hitta mer.

Av alla lagdelar löper Schough, Sofia Jakobsson och Lotta Schelin i offensiven minst risk att splittras på onsdagskvällen. Pia Sundhage har satsat kontinuerligt på trion som varit startspelare tillsammans i sex matcher.
Utgångsläget gör att Sverige slipper gå all-in, men Olivia Schough viftar undan behärskad taktik som samtalsämne.
– Det spelar ingen roll, vi kommer att köra som vi har gjort med hög press och hög fart från början.

Har ni spanat in ytor att utnyttja utöver kanterna?
– Jag tror även att vi kan hitta mellan deras mittbackar. Om vi löper med mittbackarna och dem följer oss kan det öppna ytor för andra.

Schoughs har alltjämt en spexig, hudnära ådra. Inför årets hittills viktigaste match med landslagets är dominerar fotbollsgenen.
– Det är kul att folk kan se mig som en bra fotbollsspelare och inte bara en spelevink som ska ha kul hela tiden, säger hon.

Thorsten Frennstedt 2016-03-09 11:34

Vad är galoscher undrar säkert yngre läsare?
Jo, förr när herrarnas läderdojor inte höll tätt vid promenad i regn eller snömodd trädde de på en sorts svarta gummiskor utanpå för att kunna gå torrt. Den kvinnliga varianten hette pampuscher och hade ett litet skaft. Om galoscher kan vara glada? - Ja tydligen, det är ett gammalt uttryck som överlevt ett antal generationer.