"Här och nu" allt som gäller för Sverige

Mer avgörande kan det inte bli. Varken för Sveriges vara eller inte vara i Brasilien eller hur Pia Sundhages tänker sig sin tränarframtid. Onsdag kväll, halv åtta mot Holland är så långt förbundskaptenen vill sträcka sina egna och spelarnas tankar.
OS-plats eller inte den frågan får förbunskapten Pia Sundhage och vi andra svar på ikväll: Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

– Vi ska vara här och nu och veta att vi inte spelar vilken match som helst. Hur vi ska slå Holland ska vi tänka på, OS får man fundera kring efteråt, sade hon.

Tisdagen innebar ett trendbrott i uppladdningen. Sverige fick känna på mattan på en större arena och Pia Sundhage motade pressen i grind efter 15 minuter.
Spelarna värmde upp, tänjde ut, triangelpassade och fick sedan ha Sparta Stadion för sig själva. De få detaljer som slapp förbi de stängda dörrarna var av det skämtsamma slaget.
– Jag fick se glada fotbollsspelare och en väldigt bra kvadraten-övning, log Pia Sundhage.

Vad vill du se imorgon (läs: ikväll)?
– Något liknande som det vi har presterat tidigare då vi stressat motståndarna. Vi behöver löpa som vi har gjort, sen gäller det, när han ser vilka spelare som gått bra hos oss blir det funderingar över motdrag.

– Det kommer att handla om att skifta positioner, sätter man press på oss kommer det att finnas en yta någon annanstans.

Sundhage hade startelvan ”i skallen” redan före bussturen tillbaka till spelarhotellet. Det lär bli ett par förändringar jämfört med uppställningen mot Schweiz.
Emilia Appelqvist bör komma tillbaka på mittfältet, Nilla Fischer är redo att starta på innerbacken, alternativet är att Emma Berglund får fortsatt förtroende bredvid Linda Sembrant. Förbundskaptenen valde att ge en tillitsfull kommentar till försvarslinjen.
– Det blir sådana konsekvenser om mittbackarna tar ett steg framåt eller tar djup, men den stora betydelsen är att de som tränar här är friska.

–Alla är tillgängliga, det är kredd till vad vi har gjort, tränat några minuter mindre, varit noga med återhämtningen och inte haft samma startelva som slitit på spelarna.

En skadefri trupp ger mer än fritt val för lagledningen. Utan oroande blessyrer alstrar hela laget energi.
– Det är en lagsport, så klart att min personliga känsla blir bättre när alla är tillgängliga för spel. Det sprider ett lugn och ger självförtroende, sade Nilla Fischer och ser fram emot att möta Holland och publiktrycket.

– Det är en sporre att det kommer mycket folk och en sporre att visa den holländska publiken att vi är det bättre laget.

Pia Sundhage jämför gärna med alla hänsyn som rådde under VM.
– En turnering är flera matcher på raken, alla diskussioner kring när vi tänkte så men inte kunde genomföra det. Här har vi aldrig tänkt saker som vi inte kan göra.

I blocket med summerade minuter för varje spelare, när prestationerna summeras till segrar har kvalet gått överraskande planenligt för Sverige. Frågan är bara om blågult syr ihop säcken till ett stabilt kval?

Onsdag 19.30 Holland - Sverige
Matchen sänds direkt i Kanal 5