OS-platsen klar, planeringen igång i landslagsledningen

Pia Sundhage pratade om kamp och överlevnad under 90 minuter. Marika Domanski Lyfors pustade ut rejält innan hon gläntade på dörren till Sveriges OS på planeringsstadiet.

– Det var helt underbart, men man var ganska stressad på slutet, sade hon.

Hur viktigt var det att laget lyckades?
– Så viktigt att jag höll på att svimma på läktaren, fortsatte landslagschefen.

Vivianne Miedemas sista skott var inte långt ifrån att smita in under ribban. Nu gick viljeträffen över och Sverige kunde rädda upp läget som VM orsakade.
– Vi fick ett halmstrå förra sommaren som kändes som en liten tröst. Sen tog vi hela halmstrået, står upp mot tre VM-nationer och får fajta oss till det här, sade hon och drog en lättnadens suck över marginalerna i slutskedet.

– Vi har aldrig missat ett slutspel, det vore fruktansvärt att missa på så liten marginal dessutom, sade Domanski Lyfors.

– OS betyder så oerhört mycket, det är där som damfotbollen syns. Därför är det viktigt för varumärket att vi är med, framförallt sportsligt att spela mästerskap igen.

Med möjligheterna som stod till buds före kvalet har landslagschefen hållit kontinuerlig kontakt med SOK, samtal som intensifieras när ett damfotbollslag ska in i truppen till Rio.

Dessutom handlar månaderna fram till mästerskapet om att ge bästa möjliga förutsättningar till förberedelser i landslagsfärgerna.
– Någon form av förläger med träningsmatch är klart. SOK kommer ha en camp i Portugal, vi funderar på att vara där eller åka över till Atlanten tidigare för att klara tidsomställningen, sade Marika Domanski Lyfors.

– Om vi åker till OS från Portugal kan tjänar ganska mycket tid, det kan vara en fördel beroende på om man hittar någon bra motståndare. Fördelen med att åka över tidigare är att få lite mer koll på tidsomställningen, få lite fler dagar att acklimatisera sig.

Under våren EM-kvalar landslaget mot Slovakien (april), Polen och Moldavien (juni). Fler landskamper än så blir det inte före sommaren, enligt landslagschefen.
– De datumen är uppbokade, vi har en frekvent matchning fram till OS som känns ganska bra, sade Domanski Lyfors till sist

FOTNOT: Härmed är alla de 12 lagen till OS i Rio klara.
Brasilien (värdland), Colombia, Tyskland, Frankrike, Sverige, Zimbabwe, Sydafrika, Nya Zealand, Australien, Kina, USA, Kanada.
Lottning av grupper äger rum den 12 april.