Rätt löpningar och längre anfall mot Slovakien?

Det ska vara stabilt försvar och tempodrivna anfall. Sverige befäster grundbultarna från OS-kvalet, skruvar på inställningarna på väg till Slovakien medan Pia Sundhage alltjämt håller farten främst.
Pia Sundhage pekar ut riktningen inför EM-kvalet mot Slovakien. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

– Vi kan inte lita på en genial teknik eller genialt passningsspel, vi måste jobba så att vi får mycket tid. Det gäller att löpa både i anfall och försvar, säger hon.

I sju matcher har landslaget öppnat nya dörrar, blandat positiva intryck med ögonöppnare i 4-3-3-uppställningen. De fyra närmaste, under våren och sommaren ska både ta blågult till EM och förbereda för Brasilienresan.
– Vi tycker att vi har funnit ett spelsätt som passar spelarna och laget. Det är inte alltid så snyggt ska jag säga, det är för korta anfall. Men vi vinner gärna med 1-0 med det gedigna försvarsspelet som vi börjar befästa, det är också på grund av forwards som jobbar, säger förbundskaptenen.

Skickliga djupledsspelare som öppnar yta för sig själva och varandra är den offensiva grundtanken.

Dagarna i Rotterdam blev delvis påfrestande med tveksamt passningsspel och få målchanser. Sverige tog sig till ännu ett mästerskap men behöver justera en del för att få betalt för snabbheten som Sundhage vill se.
– Det har varit snabbare till sista tredjedelen än när vi spelade 4-1-3-2. Förändringen är tre forwards som alla har förmågan ta sig förbi en mot en.

Hur rätt har de löpt?
– Det löps åtminstone mycket och man gör sig spelbar fort. På den tiden när man tog USA som måttstock och såg på vilka snabba spelare de hade, om jag nämner USA då skulle jag lätt nämna Lotta Schelin, Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius och ”Pallo” (Pauline Hammarlund) och Olivia (Schough) som har bra fart under fötterna, säger Pia Sundhage och utvecklar vad hon vill se mer av framöver.

– Det krävs ett snabbt passningsspel och ibland blir den snabba passningen ett inkast istället för en målchans. Utmaningen som vi pratar om är tempo, önskedrömmen är att höja och sänka tempot. Det är vi inte så bra på idag, men vi kan bli.

Var sätter ni grunden till det spelet?
– Det räcker inte bara med Seger (Caroline), fast hon är riktigt bra just nu. Vi behöver en avlastande yta och jag vill säga att det är våra backar och deras förmåga att ta sig högre upp i plan, i kombination med alla tre mittfältare som styr.

Rent konkret, vad behöver bli bättre de närmaste matcherna?
– Vi önskar behålla det snabba anfallsspelet, men vill lägga till lite längre anfall. Istället för att det är två och två som löper iväg är hela laget med. Vi ska inkludera alla tre mittfältare och gärna någon ytterback, understöd i anfall kommer ge fler varianter på hur vi tar oss in i straffområdet.

Nästa motståndare Slovakien är inte av samma kaliber som Norge, Schweiz och Holland. Fredagsmatchen i Poprad, med utsikt över Tatrabergen ger dock besked om vilka anfallstankar som blågult kan omsätta i praktiken.

Slovakien har två 4-0-segrar mot Moldavien och två förluster i EM-kvalgruppen. I november fick Danmark en småklurig upplevelse till matchens enda mål mot ett fysiskt spelande hemmalag.
– Det är ett lag snarare än att vi plockar ut någon stjärna. De har två mittfältare som är gedigna och härliga som det kretsar kring, annars är det en laginsats som det uppenbarligen är svårt att få hål på, säger Pia Sundhage.

Fredag 17.00 Slovakien-Sverige
Matchen sänds direkt i TV 12