Storseger för Djurgården i derbygenrep

Genrep inför seriestarterna. För nyblivna Damallsvenska Djurgården blev det ett lyckat sådant. 4-0 mot lokalkonkurrenten Hammarby, nu i Elitettan. DIF dominerade under hela matchen och det kändes aldrig som att Hammarby kunde hota. Inför dagens derby saknades en hel del spelare i båda lagen. I Hammarby syntes det tydligast, då de fick spela med flera ur sitt talanglag.
Mia Jalkerud nickar in 1-0. FOTO: Anders Henrikson

Mia Jalkerud inledde målgörandet när hon helt obevakad kunde nicka in 1-0. Sen var det dags för Katrin Schmidt, tillbaka från lånet i FC Rosengård, som först sköt ett hårt skott från strafflinjen och slog sedan själv in returen.

3-0 kom från Hanna Lundqvist som rundade Hammarby-målvakten Lina Ringshamre och rullade in bollen. Allt detta i första halvlek.
I andra halvlek kontrollerade Djurgården matchen utan att göra mer än ett mål. Petronella Ekroth var sist på bollen vid en rörig situation efter en hörna. Och Djurgården hade bud på fler mål
Djurgårdens landslagsmittfältare, Emilia Appelqvist hann hem från Slovakien för att gratulera laget efter matchen.

Hammarbys tränare Olof Unogård kommenterade matchen så här:
- Det är synd att vi inte kan mönstra ett bättre lag idag för jag tror verkligen att hade vi fått spela som vi gjorde förra matchen (mot Kvarnsveden) tror jag vi hade slagit Djurgården. Vi måste se till att få tillbaka våra skadade spelare. Sen är det många som är iväg på resa som kommer tillbaka. Det känns som vi behöver få en del på plats inför premiären, men vi har samtidigt sagt att vi hellre tar en sådan här jobbig skadeperiod nu än i höst för det är då det kommer att avgöras i serien. Vi får hoppas att vi slipper fler skador nu. Sen tror jag att vi har goda möjligheter att slå QBIK och AIK i de två första omgångarna ändå.

I hela andra halvlek tvingades dessutom Hammarby spela med 10 spelare, då fler spelare blivit skadade eller sjuka.

Katrin Schmidt, Djurgården, efter matchen:
- Jag tycker att vi gör en bra match. Vi är kompakta och är farliga framåt. De skapar inte så mycket. Sedan ska vi så klart vara medvetna om att det inte var deras bästa lag, men jag tycker att vi gjorde det bra.

Djurgården möter Eskilstuna United borta och FC Rosengård hemma i de två första omgångarna.
- Ja, det är två jättetuffs matcher, men det gäller att vi är kompakta och försöker ta någon poäng. Sen är det klart att det inte är de matcherna vi måste vinna . För oss är det lika bra att börja tufft. Vi har ingenting att förlora i de matcherna. Jag tror att vi kommer att vara effektivare och farligare framåt än Hammarby var förra året. Jag tror att det kommer att bli avgörande.

Text: Anders Henrikson & Eva Fransson