Slutspelat för Sveriges F19/97 i EM

I den jämna F19-EM Elite round grupp 2 hade ett svenskt mål betytt mycket, men den sista matchen mot England i Linköping slutade 0-0.

Före denna sista omgång hade alla fyra lagen vars tre poäng. 0-0 för Sverige och England var önskeresultatet för Österrike som samtidigt spelade på Parken i Norrköping och via 2-0 mot Belgien vann gruppen och går till slutspel i Slovakien. Titelförsvarande Sverige är utslaget.
Sverige saknade inte målchanser men det var inte rätt dag för att sätta dem visade det sig. Sverige vann skottstatistiken med 25-9, men i skotten på mål var det betydligt jämnare 8-6.
I UEFA-tävlingar räknas möten mellan gruppens etta och trea före målskillnad och antal mål mellan lag på samma poäng . Därmed avgjorde Englands 1-0-seger jämfört med Sveriges 0-1 mot Österrike att England blev tvåa i sluttabellen, vilket knappast lär räcka för England att bli bästa tvåa i de sex Elite round-grupperna och därmed gå till slutspel.

The Observer 2016-04-10 20:13

Hade Sverige spelat som de gjorde idag hade gruppen sannolikt vunnits. Det var inte dagens brist på mål som avgjorde, utan energilösheten (rädslan, tafattheten, you name it) mot främst Österrike.

Återigen visas och bevisas att ordet "TÅLAMOD" bör bannlysas. Det är INTE det Sverige behöver - varken F19 eller A-landslaget, utan - DESPERATION eller ALL IN!

Ett sätt att förstå varför det tog stopp nu mot guldet förra året stavas Blackstenius. Det fanns ingen liknande spelare på plan i något av lagen - två nummer större på alla sätt jämfört med övriga. Det sägs att en spelare inte gör ett lag - sant, men däremot gör skillnad...

Behållningen efter tre matcher var utan tvekan Österrikes glädje efter ledningsmålet mot Sverige. Skojigare än så blev det inte med svenska ögon i publiken.

Rufus 2016-04-10 21:36

Håller med "The Observer" om allt - och mer därtill. Årets uppsättning av U19-landslaget var kanske den svagaste sedan millennieskiftet. Här fanns inte de stjärnämnen (typ Blackstenius) som kunde avgöra matcher med bred marginal och här fanns inte den självsäkra, kollektiva vinnarinställning som Calle Barrlings tjejer visade glänsande prov på 2015.

Efter drygt 60 minuters spel började vinnarinstinkterna trots allt växa sig allt starkare hos de blågula. Detta ledde så småningom till tre fina målchanser, varav två var s.k. öppna lägen. Dessvärre var såväl koncentration som precision i skottlägena rent ut sagt usla i två av fallen. Normalt sett (hur nu detta än definieras) borde båda bollarna rullat in i det helöppna engelska målet målet.

Nåväl - dramatiken är över och nu är det bara att bryta ihop och komma igen, Calle & Co!

Rufus 2016-04-10 22:55

Som ett tillägg till min föregående drapa om F19/97 och det oväntade misslyckandet i Elite Round måste jag, i rättvisans namn, påpeka att utvecklingen hos andra länder inte står och stampar. I detta grundspel noterade vi att både Belgien och Österrike visade prov på oväntade egenskaper i form av lagstyrka och individuell skicklighet. Den tiden är förbi då svenska ungdomslag kunde bege sig ut i Europa för att plocka enkla matchpoäng.

Santidigt som detta bakslag läggs till handlingarna vill jag gärna belysa att det finns ett stort stöd hos den fotbollskunniga allmänheten för Calle Barrling som ny förbundskapten för A-landslaget efter Pia Sundhage. Calle är inte bara något av "pojken med guldbyxorna", han är inte minst mannen som kan det mesta och mer därtill om flick- och damfotboll på högre nivå. Han tycks vara på rätt våglängd med damfotbollen, enkelt uttryckt.

Sedan millenieskiftet har Sverige varierat "förbundskapteneriet" på ett - genusmässigt - föredömligt sätt med varannangångsprincipen: Bengt Simonsson - Marika Domanski Lyfors - Thomas Dennerby - Pia Sundhage. Så då borde det vara dags för en karl igen! Är du redo, Calle Barrling?

mia.e. 2016-04-11 10:25

Jamen, det ser jag inte alls logiken i, @ Rufus, eftersom herrlandslaget återigen valde en man som förbundskapten åt herrlandslaget! Hur är det egentligen i fotbollen i stort om man ser till "varannan damernas" - ?

Sen var det alldeles onödigt med det där tillägget för att säga det, för det förstod man redan i första posten, att den inte handlade alls om F19/97:orna - utan bara om hur bra Calle Barrling är...

Därför behöver inte heller F19/97-tjejerna lyssna alls till den där "skruttiga" kritiken, tycker jag...

Det är inte sant att "bara män" och "pojkar med guldbyxor" kan "frälsa" damfotbollen, som tycks vara Rufus budskap här. Det kan egentligen bara tjejerna själva göra, genom att försöka hålla fast vid fotbollen, TROTS ALLT, trots alla "gubbstruttar" som kommenterar deras sport... Och gärna samtidigt (i trots mot allt) funderar över om tränare kan vara ett jobb för framtiden -- och försöker hålla ihop ett "tjejgäng" av fotbollstjejer också efter aktiv karriär, för det är enda sättet att ha en chans mot "gubb-lobbyn" om man tänker sig ett jobb inom fotbollen. Gud vet att det behövs bra tjejer som stannar inom fotbollen också efter aktiv karriär, som förebilder för yngre tjejer, inom precis damfotbollen - eftersom de aldrig kan ta rollen som tränare eller förbundskaptener för herrlag, och absolut inte, aldrig, bli förbundskaptener för ett svensk herrlandslag. DEN tjänsten är vikt för en man. Inget "varannan damernas" för tjänstetillsättning där inte, inte ens på denna sidan millenieskiftet... Apropå Rufus motivering där, "genusmässigt föredömligt sätt med varannangångsprincipen"... för män ... inom damfotbollen ... varför skulle det gälla för den ena sidan av fotbollen om inte för den andra? Därför att män är "bättre"? Alltid. - ?

Nu är frågan, blir tjejer avskräckta från att utbilda sig inom fotbollen, för tjänster som tränare och framtida förbundskaptener, av ett väldigt och förkvävande "gubbvälde" som bara har negativa saker att säga om tjejer och kvinnor på alla nivåer inom fotbollen? Varannangångsprincipen kan ju bara gälla så länge det finns kvinnor med rätt utbildning och erfarenhet som kan söka tjänsterna - hur får de den om alla utbildningsplatser (all uppmuntran att söka dem) och alla tjänster inom fotbollen är reserverade ("tänkta") för män? Om det inte finns goda exempel som tjejer och kvinnor kan identifiera sig med inom fotbollen; "de tillsätter faktiskt kvinnor på jobben!"... Då törs tjejer som har förutsättningar, erfarenhet från aktiv karriär inom fotbollen, utbilda sig till jobb inom fotbollen, för att söka och ta de lediga tjänsterna inom damfotbollen. Eftersom herrarnas sida av fotbollen är helt stängd för dem. Även i detta millennium...

Rufus 2016-04-11 18:45

Jag hänger med så gott jag kan i din övertygande argumentering, @mia.e.! Men jag tänker inte argumentera emot utan bara nämna en sak som dykt upp i samband med IFK Norrköpings Janne Anderssons utnämning till ny förbundskapten. Spekulationerna är legio om vem som ska ta över tränarrollen i IFK Norrköping och ett av namnen som virvlat förbi är - Pia Sundhage! Ganska utopiskt, är väl den vanliga reaktionen, men betänk att Pia faktiskt sagt att hon kunde tänka sig att bli tränare för ett etablerat herrlag, i Sverige eller utomlands.

Nu tror jag inte hennes nästa arbetsområde blir HERRallsvenskan, men vem vet, lite längre fram, kanske...

mia.e. 2016-04-12 23:15

Ja det är väl sådant där som bara en fanbärare för "den fotbollskunniga allmänheten" vet något om...

( @ ..16-04-11 18:45, Rufus post, ny tränare till IFK Norrköping ... kanske Calle Barrling? )