Växjö DFF kan överraska i Elitettan

Växjö DFF är en ganska ung förening, bildad 2013 genom en sammanslagning av Hovshaga AIF och Växjö FF. Laget som kämpat sig uppåt i seriesystemet blir ett av Smålands två bidrag i landets näst högsta serie Elitettan 2016 där man har visionen att etablera sig.

2015 vann Växjö DFF division 1 Södra Götaland med god marginal och gjorde senare i kvalet processen kort med IF Böljan. Inför debuten i Elitettan 2016 har laget matchat flitigt och med goda resultat.
– Vi har matchat mot såväl division 1-lag som damallsvenska och även Ballerup från högsta serien i Danmark och om något är vi på gång att skapa en vinnarkultur säger Pierre Persson, tränare för Växjö DFF som inte förlorat en enda match under försäsongen.

Det finns en fin mix i laget, målfarliga Ritah Kiwumbi, 14 mål under försäsongen, bolltrollaren från allsvenska Linköpings FC Venera Rehxi, nya målvakten Jennie Svärd Husu från seriekonkurrenten Kungsbacka DFF och Maja Truedsson som har spelat flest tävlingsmatcher för Växjö DFF och är en viktig kugge på plan. Dessutom ingår ett gäng unga spelare med erfarenhet ifrån flicklandslagen, Anna Anvegård, Amanda Persson och Nellie Ohlsson för att bara nämna några. Konkurrensen i laget ser med andra ord god ut och enligt tränare Persson är samtliga spelare redo att gå in i startelvan med den fysik som krävs.
Kan det räcka för att etablera er i Elitettan för det måste väl vara målet?
– Jag tycker att vi har de rätta förutsättningarna, bra träningsmöjligheter, bra utvecklingsbara spelare och inte minst en bra konkurrens med många spelare i truppen. Vad vi gjort för resultat fram till idag spelar ingen roll egentligen men som lag lägger vi sten för sten och tar ytterligare steg i utvecklingen som ska gynna oss på sikt, säger Pierre och fortsätter.
– Visst är de unga men flera av dem har erfarenhet från spel även i flicklandslagen och har varit med internationellt på den nivån. Dom suger snabbt i sig nya kunskaper och jag jämför med ifjol har det hänt mycket hos det flesta spelarna. Dom är inte färdiga på långa vägar men jag tror att vi kommer att klara oss bra i den konkurrens som finns i Elitettan, tillägger han.

Du uttrycker också en önskan om att ni drar folk till era matcher genom att spela en målrik och publikdragande fotboll?
– Det snackas mycket fotboll i Växjö nu och jag menar att vi verkligen måste se till att bjuda på bra fotboll för att ge publiken en positiv känsla som de tar med sig hem och som gör att de gärna kommer tillbaka igen och då helst tar med sig ytterligare någon. Vi tänker inte slå vakt om målet och spela defensivt utan spela som ifjol. Vi har bollsäkra, passningsskickliga spelare med olika spetskvalitéer och som kan bjuda på underhållande fotboll när tillfälle ges. Och tillfällen hoppas jag att det blir många av, säger Pierre avslutningsvis.