Dans på slak lina igen, Mallbacken

Damfotboll.com ger sig på att förutspå hur Damallsvenskan 2016 kommer att utveckla sig och presenterar lagen från sista till första plats . På plats nr 11 placerar vi Mallbackens IF som med ett nödrop klarade sig kvar i fjor. Expertrösterna lovar ingen lättnad under 2016, laget har ännu ett tufft år att vänta.

– Målsättningen är att hänga kvar, det tar tid att etablera sig. För att klara det behöver vi fortsätta jobba med defensiven, men det är också viktigt att vi får ha mer boll, dikterar spelet mer och blir mer passningsorienterade, säger David Uvenclir Mallbackens nye tränare.

Samtidigt som Mallbacken gick i land med förra årets balansnummer gjorde David Uvenclir avslut med Karlstad BK, flyttade till Sunne och fick ett erbjudande från kommunens gröna elitlag med pittoresk framtoning.
– Det är ett stort namn, ett av få elitlag i Värmland och i en liten by med många engagerade själar som ger allt för föreningen, säger den nye tränaren.

– Jag känner till Stefan Johansson (sportchef, journ. anm.) sedan tidigare, han kom in i KBK hösten 2014 och hjälpte till att rädda kontraktet.

Som bas för ett nytt lag i en ny miljö behövde han medarbetare med rätt kompetens. Fystränaren Viktor Sundström har följt med från Karlstad, assisterande tränaren Helena Frykenstam känner Mallbacken utan och innan efter många försvarsår och står för värdefull information om motståndarna.
– Det är rätt väg att gå för att få engagemang. Helena är tidigare lagkapten,

Trion bildar ett sammansvetsat team som vill få ihop laget.
– Relationer är otroligt viktigt, på och utanför planen för att vi ska nå varandra och spela för varandra. Vi har fått till bra värvningar med bra spets och har hemvändare, Julia Karlenäs som gör mycket för sammanhållningen i klubben.

Och spelmässigt, hur ska vi känna igen Mallbacken i år?
– Tanken är att spela 4-2-3-1, sen kan man vända och vrida på triangeln. Mallbackens signum är försvarsspelet, där tycker jag att vi har en bra balans. Ett avbräck är dock att Emelie Andersson försvunnit, hon fick inflammation i hjärtmuskeln och har total vila just nu.

Vilka spelare ska vi ha koll på?
– Kollektivet är otroligt viktigt Anna Green, vänsterback med fin västerfot är ett duktigt nyförvärv. Madelen Janogy är en ung tjej som gjorde debut i Damallsvenskan förra året. En kvick spelare, också vänsterfotad med bra avslut och lurig.

Experten om Mallbackens IF

Laget hängde kvar i Damallsvenskan men det var på håret. Flera spelare bland annat trotjänaren Mimmi Larsson lockades till andra klubbar eller slutade . Vid en presskonferens presenterades inte mindre är fem meriterade och intressanta nyförvärv. Den skotska landslagsmålvakten Lee Alexander, Kirsty Yallop, mittfältare från Nya Zeeland och dess landslag (90 landskamper) och dessutom med rutin från Damallsvenskan senast i Vittsjö. Tameka Butt, också mittfältare och med 52 A-landskamper för Australien.
Therese Stolpe lade av 2012 men gör nu comeback. Julia Karlenäs, återvänder hem efter en säsong i Hammarby och U23-landslaget samt universitetsfotboll i USA och Emelie Andersson som vann EM-guld med F19-landslaget ifjol har värvats från Elitettans QBIK.
Tipset är att det helt enkelt blir för svårt i år och att Mallbacken åter kommer att kriga i det absoluta bottenskiktet.

Text: Fredrik Hasselgren & Anette Börjesson