Nytt prövningarnas år för Umeå IK

Damfotboll.com ger sig på att förutspå hur Damallsvenskan 2016 kommer att utveckla sig och presenterar lagen från sista till första plats. På plats nr 10 placerar vi Umeå IK som har gått från stjärnspelare och guldglans till allsvensk vardag och talangutveckling. Att traditionslaget kopplas ihop med bottenstriden skrämmer inte Maria Bergkvist under hennes andra tränarår.

– Jag är inte ett dugg förvånad. Vi har en ung trupp och många skador. Samtidigt är det skönt läge för oss att visa motsatsen, att vi ska ligga högre upp, säger hon.

I premiärveckan står Bergkvist med en 24 spelare stor trupp, utvidgad med tanke på att förra säsongens skadegissel spillt över på årets planeringspapper.
Sex namn är än så länge kvar på skadelistan, åtminstone tre av dem är givna i startelvan.
UIK-tränaren väntar både på kreativitet och rutin bland de saknade.
– Lina Hurtig ser bättre ut än på länge, stressfrakturen har läkt ut men hon behöver träna för fullt innan vi kan värdera. Det handlar inte bara om i år utan hela hennes fotbollskarriär. Hanna Glas rehab går jättebra, hon spelar lättare fotboll men med tanke på att det är hennes tredje korsbandsskada kommer vi oavsett inte matcha henne förrän i höst. Hanna Folkesson är igång, och har inte lika mycket smärta i knät. Om det släpper kan vi få tillbaka henne någon gång under våren, säger Maria Bergkvist.

– Jag vill ha alla sex spelare tillbaka, det behövs för konkurrenssituationen, fortsätter hon med en förhoppning att Umeå ska uppmärksammas mer för spelet än skadorna framöver.

– Nu är spelarna mycket tydligare med hur de mår, dialogen har blivit bättre. Laget är mycket lugnare och vet vad som förväntas.

Vad ska bära laget framåt?
– Vi introducerade en ny spelidé i fjol men fick ändra mycket på positionerna. Det blev mycket att pussla, jag tycker ändå att vi presterade bra matcher men tappade boll i fel lägen. Vårt grundspel ska bli effektivare och vi ska få bättre balans när vi ställer om mellan anfall och försvar och tvärtom.

Hur har klubben anpassat sig till en tillvaro som handlar mer om talangutveckling än medaljer?
– Det är intressant hur vi fått till en tro på att utveckla unga spelare. Vi har gett chansen och många har tagit den. Lotta Ökvist, Sarah Mellouk och Selina Henriksson är supertalanger och spelar som de egentligen var ett par år äldre med hög lägstanivå. Sen är det en sak att vi är stolta över våra unga spelare, en annan att behålla dem när de är på toppnivån.

Experten om Umeå IK

Umeå reste sig efter en tuff inledning i fjolårets damallsvenska och landade på en åttondeplats. Förhoppningarna var stora men stoppades av mängder av skador. Under hela hösten saknades flera startspelare precis som nu när säsongen inleds.
Ekonomin hindrar från att göra dyra värvningar och tränaren Maria Bergkvist får förlita sig på lagets inneboende styrka där flera unga spelare har rutin från minst en tuff säsong i Damallsvenskan.
Malin Reuterwall är tillbaka i mål efter ett skadefyllt år och ser tillsammans med Tove Enblom till att UIK har bra konkurrens mellan stolparna.
Lisa Lantz är äldst i backlinjen med sin 28 år och får ta taktpinnen. Löpstarka och bollsäkra Rita Chikwelu, som för övrigt gjorde ett av målen när Nigeria i helgen säkrade avancemang i African Cup mot Senegal, är viktig för att balansera mittfältet. Jenny Hjolhman säker straffskytt och mesta målgörare är en annan viktig kugge i laget.
Frågan är om kvarvarande rutin parat med talangutveckling är nog för att samla ihop så många poäng, att UIK inte ska hamna i bakvattnet i väntan på återvändande rutin i form av friska spelare som dessutom ska hitta tillbaka i fin form. Det ger sig om lagets inneboende styrkor räcker för en balansakt över nedflyttningsstrecket.

Text: Fredrik Hasselgren & Anette Börjesson